Hogyan készül a legfinomabb lecsó?

lecsó
Vágólapra másolva!
Vajon hogyan búcsúzhatnánk el méltóképp a nyártól? A válasz egyszerű: egy tál tökéletes lecsóval! A magyar nyár klasszikusát nehéz elrontani, sokféleképpen készíthetjük, mindenkinek a saját szájíze szerinti recept a tökéletes. Azonban van néhány kérdés, amelyet érdemes megválaszolnunk és amelyek alapján újragondolhatjuk kedvenc lecsóreceptünket. A teljesség igénye nélkül: olajon, házi zsíron vagy a szalonna zsírján süssük? Meghámozzuk a paradicsomot vagy ne? Kerüljön bele tojás vagy inkább hagyjuk ki? Egy csokorba szedtük a lecsókészítés nagy kérdéseit és titkait.
Vágólapra másolva!

Valljuk be: a lecsó egy nagyszerű étel! Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár még vacsorára vagy ebédre is. Sokszínű, finom, gyorsan elkészül, és a legjobb benne: télire is könnyű eltenni.

Ahhoz, hogy a legfinomabb lecsó kerülhessen az asztalra, a legjobb, ha szabad földön termett alapanyagokat használunk.

Ha nincs kertünk, vagy nem műveljük, kérhetünk segítséget a szomszédtól, esetleg elmehetünk a piacra és felkereshetjük a legmegbízhatóbb termelőket. Amint megvannak az alapanyagok, jöhet a következő lépés: a zsiradék kiválasztása.

Sokak szerint a lecsó nem az igazi, ha nem csíp Forrás: Ács Bori

Min süssük a lecsót?

Ennél a kérdésnél már megoszlanak a vélemények. Van, aki az olajra esküszik, van, aki a zsírra. Nálunk faluhelyen szóba sem jöhet más, csakis a házi disznózsír vagy a szalonna zsírja.

Ám érdemes lehet kipróbálni például a kacsazsírt is, viszont az olajat valószínűleg egy háznál sem fogják javasolni.

Azt szokták mondani: ahhoz, hogy megismerjük egy hely hamisítatlan konyháját, keressünk egy nagymamát. Ez a magyar konyhára is igaz – akkor is, ha magyarok vagyunk. És az én nagymamám azt mondja: ha lecsó, akkor disznózsír, ha szalonnával készítjük, akkor pedig a szalonna zsírja.

Jöhetnek az alapanyagok?

A lecsókészítésénél általános szabály az alapanyagok arányát figyelembe venni. Azt mondják, hogy a jó lecsó arányai a következők: 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész fehér húsú paprika.

Én általában szalonnával készítem a lecsót, úgyhogy amint megpirul, kisül a zsírja, jöhet rá a hagyma.

De vajon hogyan daraboljuk? Karikára? Nem! Egészen apróra? Túl fontos alapanyag ahhoz, hogy ne élvezzük ki. Ha vékonyabb vagy vastagabb csíkokra vágjuk, úgy lesz igazán tökéletes. Én általában vastagabb csíkokra hagyom, mert így szeretjük.

Amint a hagyma megpirult, jöhet rá a paprika fél nagyujjnyi darabokra vágva. Vannak, akik a kisebb darabokra esküsznek, ezzel sem fogjuk elrontani a lecsónkat. Sőt, van, aki karikára vágja a paprikát, ami szintén jó megoldás.

Ezen a ponton meg kell hoznunk egy újabb döntést a szánk íze szerint: csípős vagy nem csípős? Sokak szerint a lecsó nem az igazi, ha nem csíp.

Ennek megfelelően szórjunk bele egy felkockázott csilipaprikát. Ha inkább csemegelecsót készítenénk, akkor csak hagyjuk megpuhulni a paprikát.

Ha kerti alapanyagokkal dolgoztunk, a lecsónk isteni finom lesz Forrás: Ács Bori

Hámozzuk a paradicsomot?

Igen. A legjobb, amit tehetünk, ha meghámozzuk. Ezzel a trükkel nagyon egyszerű lesz. Vágjuk be a paradicsom héját óvatosan körbe, mártsuk 2-3 percre forró vízbe, utána egyszerűen csak húzzuk le róla. Daraboljuk fel, vágjuk ki a csumáját, és amint a paprika megpuhult, mehet is a lecsóba. A paradicsomnak sokkal kevesebb idő kell, ezért tesszük bele a végén.

Itt az ideje a fűszerezésnek, amit nem ajánlott túlzásba vinni. Ha kerti alapanyagokkal dolgoztunk, a lecsónk már most nagyon finom.

Só, frissen őrölt fekete bors és ízlés szerint egy kis pirospaprika is kerülhet bele. Sokan ízesítik fokhagymával, ezt is kipróbálhatjuk. Sőt, ezen a ponton akár felvert tojást is önthetünk rá, van, aki így szereti.

A lecsó akkor van kész, amikor a paradicsom szétesett. A finom házi lecsó türelmet és odafigyelést igényel, ám a végeredményt kóstolva azt mondhatjuk: minden fáradozást megért. Amint a lecsó elkészült, tálalhatjuk is friss fehérkenyérrel.

Lecsó

Hozzávalók:

  • 8 fehér húsú paprika
  • 4 nagy paradicsom
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 150 g szalonna
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg és daraboljuk fel a paprikát meg a paradicsomot nagyjából egyforma darabokra.
Pucoljuk meg és vágjuk fel a hagymát vékonyabb vagy vastagabb szeletekre.
Kockázzuk fel a szalonnát, és kezdjük el sütni.
Amint kiolvadt a zsírja, öntsük bele a hagymát, ha megpirult, akkor pedig a paprikát.
Ha csípősre szeretnénk, ezen a ponton szórjunk bele apróra vágott csilipaprikát.
Amint kissé összeesik a paprika, öntsük bele a paradicsomot is.
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjunk bele egy kis pirospaprikát
Ha még jobban fel akarjuk dobni, a végén önthetünk bele 4 felvert tojást.
Fogyasszuk ropogós héjú fehérkenyérrel.