5 ok, hogy miért együnk cukkinit

cukkini
Vágólapra másolva!
A cukkini Közép-Amerikából származik, alacsony szénhidráttartalmú, rostban gazdag zöldség. Mint a legtöbb kiváló alapanyagunk, a cukkini is tápanyagokban gazdag és könnyű beépíteni az étrendünkbe. Krémlevest, főzeléket, rántott cukkinit, lecsót és egy csomó más finomságot készíthetünk még a felhasználásával. Ebben a cikkben nemcsak a cukkini öt legelőnyösebb tulajdonságát szedtük össze, de még egy extra receptet is hoztunk.
Vágólapra másolva!

1.A cukkini felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben. A- és C-vitamint, valamint számos más antioxidánst tartalmaz.

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait, mint például a gyulladás.

2. Mivel rostokban gazdag, támogatja a szív egészségét. A benne lévő pektin segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet. A koleszterin eltömítheti az artériákat, így növelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Oldhatatlan rostjai támogatják az emésztést Forrás: Shutterstock

3. Oldhatatlan rostjai támogatják az emésztést. Az uborkához és a dinnyéhez hasonlóan a cukkininek is magas a víztartalma, amely az anyagcserére és a székrekedés megszüntetésére van pozitív hatással.

4. Cukkinival kiválóan helyettesíthető a burgonya és a rizs, mivel ezekkel ellentétben nem emeli meg a vércukorszintet.

5. A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztott cukkini még a látásra is hatással van. Gazdag növényi vegyületekben és antioxidánsokban, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, amelyek védelmet nyújthatnak az életkorral összefüggő szembetegségekkel szemben.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Cukkinifalatkák uzsonnára

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 nagy tojás
  • ½ bögre reszelt sajt
  • ½ bögre zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • ½ teáskanál fekete bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Reszeljük le a cukkinit egy kislyukú reszelőn, majd nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Keverjük össze egy tálban a tojással, a sajttal, a zsemlemorzsával, a fokhagymával és a borssal.
Készítsünk belőle gombócokat, és tegyük a tepsire.
A tenyerünkkel enyhén nyomjunk le minden gombócot, de ne legyen túl lapos.
Süssük 20-22 percig, vagy míg aranybarna lesz.
Fogyasszuk ketchuppal tízóraira vagy uzsonnára.