A molyok megkeserítik az életét? Sajnos sokan vagyunk így ezzel. Kipróbálunk praktikákat, igyekszünk tenni ellenük valamit, de a végeredmény mindig ugyanaz: mehet a kukába a liszt meg a zsemlemorzsa is. Mi azonban nem adjuk fel, tovább küzdünk a molyokkal. Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyek együttes alkalmazásával talán végre kiűzhetjük a molyokat a konyhánkból és a kamránkból.

Mit tegyünk, ha moly van a kamrában?

A gabonalapú élelmiszerek a molyok kedvencei, mint a liszt, a zsemlemorzsa, a tészta, a gabonapelyhek. Keressük a lárvák jeleit és a hálókat. Lárvákat találhatunk a dobozok szélén, bontott és bontatlan csomagolásokban is.

Töröljünk át mindent hígítatlan ecettel, hogy elpusztítsuk a lárvákat. A molyos alapanyagokat ne a konyhai kukába dobjuk, mert azzal csak tovább tetézzük a problémát. Vigyük ki a kültéri szemetesbe.

Alaposan tisztítsuk meg a kamrát: porszívózzuk ki a polcokat, a sarkokat, a fiókokat, a falakat, a padlót, az ajtót, a réseket, mindent! Ugyanígy:

töröljünk át minden létező felületet hígítatlan ecettel vagy szappanos vízzel (esetleg mindkettővel egymás után!), illetve mossuk fel a padlót is.

Ha végeztünk a porszívózással, a porzsákot vagy a tartályt az udvaron tisztítsuk ki. Ne akarjuk, hogy a lárvák újra elszaporodjanak a házban.

Érdemes visszamenni a kamrába, és újra leellenőrizni, hogy biztosan mindent áttakarítottunk.Forrás: Shutterstock

Hogyan előzhetjük meg?

Érdemes az élelmiszereket más helyen tárolni, illetve a molyinvázió után a még látszólag szennyezetlen alapanyagokat a fagyasztóba tenni egy hétre. Csak a biztonság kedvéért! Ha netán mégis lenne benne lárva, a fagyasztóban elpusztul.

Jó tanács továbbá, hogy a boltban vásárolt alapanyagokat is tegyük a fagyasztóba egy hétre.

Érdemes visszamenni a kamrába, és újra leellenőrizni, hogy biztosan mindent áttakarítottunk. Kinyitottuk az összes lezárt edényt? Vannak bontott vagy bontatlan kartondobozok a kamrában, ahol élhetnek? A cukrokat is megvizsgáltuk? Mi a helyzet a kamrában felhalmozott szakácskönyvekkel és a teákkal? Van a kamrában tésztát tartalmazó műalkotás a gyerekektől?

Ha most nem leljük a molyok nyomait, attól még rendszeresen ellenőrizzük a kamrát.

Illetve fontoljuk meg a gabonalapú élelmiszerek befőttesüvegekben való tárolását. Továbbá bármilyen szorosan záródó tárolóedény szóba jöhet.

A babérlevél, a cédrus, a menta és a levendula taszítja a molyokat. Töltsük a szárított növényeket zsákokba, és akasszuk fel a kamrában. Időről időre cseréljük le őket, hogy megőrizzük hatékonyságukat.