Készítsünk otthon pirított tökmagot, sokkal finomabb, mint a bolti

tökmag
Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével izgatottan várjuk az első sütőtököket. Eddig inkábba húsa, mint a magja miatt kedveltük, pedig a házi pirított tökmag hazavágja a boltit. A pirított házi tökmagot nemcsak magában fogyaszthatjuk, lehet krémlevesek díszítője, saláták alapanyaga, péksütemények és kenyerek összetevője, feltét a házi pogácsán, de akár turmixok összetevője is. Telítetlen zsírokban gazdag, magnézium, kálium, szelén, cink, réz, illetve B-, D- és E-vitamin is van benne. Pirításra fel!
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Fűszeres tökmag

Hozzávalók:

  • 1 sütőtökből kikapart tökmag
  • só ízlés szerint
  • fűszerek ízlés szerint
  • olaj

Elkészítés:

A szokott módon vágjuk ketté a sütőtököt és kanalazzuk ki a magját.
Ezúttal ne dobjuk el, tegyük egy tálba és mossuk le róla a ráragadt húsdarabokat.
Terítsük ki egy tepsire és hagyjuk megszáradni. Papírtörlővel rásegíthetünk.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, kezdjük el rajta megpirítani a tökmagot folyamatosan rázogatva, kevergetve.
Akkor lesz jó, amikor a magok pattogni és púposodni kezdenek.
Locsoljuk meg egy kis olajjal, pirítsuk tovább.
Szórjuk meg sóval, csiliporral, fokhagymaporral vagy ízlés szerint bármilyen fűszerrel.
Rázzuk újra össze a magokat, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Kész is!