A koriander egy igen kedvelt gyógy- és fűszernövény, fogazott levelei miatt gyakran összetévesztik a petrezselyemmel. Szinte az egész világon ismert, számos nemzet konyhájában megjelenik a mexikói salsától a kínai sült krumplin át a brazil szószokig. Ennek ellenére nincs olyan konyha, amely gyakrabban használná, mint a mediterrán. Mi is szívesen ízesítjük vele ételeinket szárított vagy friss formában, most azonban talán még inkább oda fogunk figyelni a fogyasztására. Ugyanis számos egészségügyi hatása van, amelyek kiváló alapanyaggá teszik.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock

Korianderes pesztó

Kenyérre kenve, tésztához szószként vagy csirkeételek mellé is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • 2 marék korianderlevél
  • fél bögre mandulapehely
  • ¼ bögre lilahagyma, apróra vágva
  • ¼ bögre extra szűz olívaolaj
  • egy csipet apróra vágott csili
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulát, majd tegyük egy turmixgépbe a korianderrel, a hagymával, a csilivel és a sóval együtt.
Keverjük folyamatosan, közben öntsük bele az olívaolajat.
Amint krémes lesz, kész is.
Ha túl sűrű, öntsünk még bele olajat.

Korianderes vaj

Steakekre, palacsintára, felolvasztva salátaöntetként vagy a reggeli kenyérre kenve is finom.

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 evőkanál friss limelé
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál reszelt limehéj
  • 1 kis marék koriander apróra vágva

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a koriandert a lime levével, a sóval és a lime héjával.
Keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajhoz.
Amint jól összekeveredett, sütőpapír segítségével hengereljük, és tegyük a hűtőbe, hogy megkeményedjen.