Hivatalosan is beköszöntött az ősz: a nap alacsonyabban jár, az idő egyre jobban lehűl és hamarosan a levelek is mindenféle színben kezdenek pompázni. Egyre étvágygerjesztőbbé válnak a tökös receptek, csábítóbbakká pedig a jó meleg italok. A tök egy rendkívül ízletes alapanyag, isteni pitét készíthetünk belőle. Ezt a receptet a narancsos aroma teszi feledhetetlenné.

A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiváló forrása a káliumnak, a kalciumnak, a béta-karotinnak, az E-, a C- és a B-vitaminoknak.

Ha tehetjük, ősszel együnk belőle sokat.

Kezdjük is mindjárt a tökös pitével!

A sütőtökös pite egy őszi klasszikus, kár lenne kihagyni! A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 2 db tojás
  • 125 g cukor
  • 125 g puha vaj
  • 15 g sütőpor
  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 750 g sütőtök, meghámozva, magja kiszedve, darabokra vágva
  • 140 g cukor
  • egy csipet só
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet fahéj
  • 2 tojás, felverve
  • 25 g olvasztott vaj
  • 175 ml tej
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez keverjük össze a tojásokat a szobahőmérsékletű vajjal és a narancslével.
Dolgozzuk el benne a sütőport, a lisztet és a cukrot.
Gyúrjuk össze, és tegyük a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
Tegyük a tököt egy edény vízbe, és forraljuk fel.
Forrástól számítva főzzük még 15 percig.
A kihűlt tököt keverjük össze a többi alapanyaggal a porcukrot kivéve és tegyük félre.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy piteformába.
Vágjuk le a széléről a felesleges tésztát, és szórjunk bele pitesúlyt és süssük 10 percig 180 fokon.
Amint letelt az idő, vegyük ki a sütőből, oszlassuk el benne a keveréket és süssük további 35-40 percig.
Tálaljuk fahéjas porcukorral vagy tejszínhabbal.