Kevesen tudják, hogy mártogatóssal a zeller remek snack, kiváló alapanyaga a salátáknak és a turmixoknak. Ha valaki fogyni szeretne, annak szinte aranyat ér, hiszen alacsony a kalóriatartalma, de tele van hasznos antioxidánsokkal. Összegyűjtöttük a zellerszár legjobb tulajdonságait, és két receptet is hozunk mellé.

A zeller elképesztő egészségügyi előnyei

A zeller tökéletes fogyókúrás alapanyag, mert nagyrészt vízből áll. Természetesen alacsony a szénhidrát- és a zsírtartalma, tele van növényi vegyületekkel,

amelyeknek számos egészségügyi előnye van.

Egy 2017-es áttekintő vizsgálatból kiderül, hogy a zeller sok erőteljes antioxidáns kiváló forrása.

A zeller folsavat is tartalmaz, amelynek a mentális egészséghez és teljesítményhez van közeForrás: Shutterstock

Tápanyagokban gazdag

Hidratáló zöldség, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok A-vitamin van benne, amely hozzájárul a bőr és a szem egészségéhez. A benne lévő K-vitamin növeli a csontsűrűséget, elengedhetetlen a csontképződéshez.

A zeller folsavat is tartalmaz, amelynek a mentális egészséghez és teljesítményhez van köze.

Illetve a benne lévő kálium elősegíti a szív és az izomösszehúzódások megfelelő működését. A zeller nyomokban tartalmaz más tápanyagokat is, mint a kalcium, a mangán, a magnézium, valamint a B- és C-vitamin.

Az alacsony kalóriatartalmú zeller hidratál

Egy nagy zellerszár mindössze 7 kalóriát és majdnem 200 ml vizet tartalmaz. Ha olyan nassolnivalót keres, amelyet biztonsággal fogyaszthat, mert nem visz be extra kalóriát, akkor a zellerszár a legjobb választás.

A zeller támogatja az emésztést

Tele van élelmi rostokkal, amelyek kulcsfontosságúak a bél egészsége szempontjából. Hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak,

ráadásul még a belünkkel is jót teszünk.

Próbáljuk ki a következő recepteket!

Zeller, alma és dió saláta

Ez a saláta egy frissítő étel, amelyet önmagában vagy köretként is fogyaszthatunk. Adhatunk hozzá grillezett csirkét, meggyet, datolyát, gránátalmát vagy körtét is.

Hozzávalók:

  • 8 szár zeller
  • 1 nagy alma
  • ½ bögre dió
  • ½ bögre extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál Dijon-mustár
  • 1 citrom leve
  • ½ medvehagyma, aprítva
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Vágjuk le a zeller leveleit, tegyük félre.
Vékonyan szeleteljük fel a szárakat, majd tegyük egy órára hideg vízbe, hogy megpuhuljon.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, oszlassuk el a diót egy tepsin és pirítsuk 8-10 percig.
Szeleteljük fel az almákat, magozzuk ki, és vágjuk 12 szeletre.
Keverjük össze egy tálban az olívaolajat, a mustárt, a citromlét, a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk.
Szűrjük le és szárítsuk meg a zellerdarabokat, forgassuk össze az almával és a dióval, tálaljuk az öntettel.

Zeller és alma reggeli turmix

Hozzávalók:

  • 4 zellerszár, kis darabokra vágva
  • 1 banán, felvágva
  • 1 bögre narancslé
  • ½ bögre apróra vágott uborka
  • 1 hüvelykujjnyi nagyságú gyömbér

Elkészítés:

Tegyük az alapanyagokat egy turmixgépbe és jól dolgozzuk össze.