Frissen a sütőből: készítsen belül puha, kívül ropogós bagelt bögrésen!

bagel
Vágólapra másolva!
Az élelmiszertörténészek szerint az első bagelt 1618-ban készítették el Lengyelországban. A zsidó közösségek alapélelme volt. Az Egyesült Államokba a 19. század végén jutott, ott vált igazán népszerű étellé – egészen pontosan New York tette ismertté. Gyakorlatilag egyfajta élelmiszer-forradalmat indított el, hiszen olcsó volt, laktató és utazás közben is meg lehetett enni. Tulajdonképpen ezért szerethető ma is, ráadásul a külseje ropogós, a belseje puha, a feltétet pedig az ízlésünknek megfelelően választhatjuk meg.
Vágólapra másolva!
Bagel. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Könnyű házi bagel bögrésen

Hozzávalók a bagelhez:

  • 2 bögre liszt
  • 1 csomag aktív száraz élesztő
  • 1 teáskanál só
  • ¾ bögre víz
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • kókuszzsír

Hozzávalók a vízfürdőhöz:

  • 4 bögre víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Melegítsük fel a vizet, keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt.
Hagyjuk a keveréket 15 percet pihenni.
Amint az élesztő felfutott, adjuk hozzá az olajat, a sót és a lisztet.
Dolgozzuk gyúrható tésztává. Ha ragacsos, adjunk még hozzá lisztet.
Tegyük a tésztát lisztezett felületre, és gyúrjuk körülbelül 3 percig.
Helyezzük a tésztát olajjal kikent tálba, és letakarva hagyjuk pihenni egy órán át.
Amint a tészta megkelt, tegyük lisztezett felületre, és szedjük 6-felé.
Formázzuk a tésztadarabokat golyókká, fedjük le lisztezett felületen és hagyjuk 10-15 percig pihenni.
Közben melegítsük fel a vízfürdőhöz előkészített vizet és keverjük el benne a cukrot.
Amint letelt a 10-15 percig, lisztezzük be az ujjunkat, és lyukasszuk ki a gömböket, nyomjuk kissé össze őket.
Tegyük a bageleket a forró vízfürdőbe 10-15 percre, majd szedjük ki, és hagyjuk lecsepegni. Ettől lesz kívül olyan ropogós, belül mégis puha.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg kókuszzsírral és süssük 15-18 percig.
Hagyjuk kihűlni és már fogyaszthatjuk is.