Már amikor megjelentek az első kis birsalmák a fán, elkezdtünk azon vitatkozni a családban, hogy mégis mit csináljunk belőle. Kompótot? Lekvárt? Sajtot? Megbeszéltük, hogy amint beérik a gyümölcs, így sorban készítjük a finomabbnál finomabb fogásokat. Csakhogy idővel rájöttünk: nem lesz annyi birs a fán, hogy mindenhez legyen alapanyag. Megszavaztuk hát, hogy legyen inkább birsalmasajt, azt úgyis mindenki szereti.

Birsalmasajtot készíteni egy kicsit macerás, ugyanakkor megéri a fáradságot, hiszen akár több mint egy évig is eláll.

Szóval biztosan kiszolgál minket még a jövő télen is. Így azért mindjárt nagyobb kedvvel fogunk bele a sajtkészítésbe.

Szerencsés az, akinek van birsfa a kertben, mindenki másnak viszont a piacra kell támaszkodnia. Az a jó birsalma, amelyik illatos, úgyhogy készítsük fel jól a szaglószervünket. És hogy mennyit vegyünk belőle? Legalább egy kilót!

Birsalmasajt. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 400 g cukor
  • 1 db citrom
  • 1 vaníliarúd kikapart magja és belseje

Elkészítés:

Mossuk meg jól az almákat, daraboljuk fel, magozzuk ki, és tegyük fel főni.
Főzzük, míg megpuhul.
Botmixerrel jól dolgozzuk össze, majd a pépet tegyük egy lábasba és kezdjük el megfőzni.
Adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a tálra vagy a pultra cseppentve azonnal megdermed a keverék.
Ez akár 1-2 óra is lehet.
A főzés végén keverjük hozzá egy citrom levét és egy vaníliarúd kikapart magját és belsejét.
Öntsük az egészet egy tepsibe vagy valamilyen formába, szórjuk meg bátran dióval, és hagyjuk dermedni 2-3 napot.
Utána felvágva tálalhatjuk.
Házi kecskesajttal és szőlővel is nagyon finom!