Szeptember 23-án, 81 éves korában hirtelen halt meg otthonában Lukács István mesterszakács, háromszoros Oscar-díjas, többszörös olimpiai bajnok séf. A szakácstársadalom, a magyar gasztronómia óriási vesztesége.

Pályafutása nemcsak Magyarországon, de világméretekben is egyedülálló. Haláláig a magyar nemzeti gasztronómia felvirágoztatásán dolgozott, nemzedékeket tanított a legfelsőbb fokú ismeretekre. 

Egyedülálló szakácsként birtokosa volt a szakácsok számára 1980-ig kiadható Oscar-díjnak, 

a különböző gasztronómiai világversenyeken nemcsak személyes sikereket aratott, hanem több nemzedéken át új generációs versenyző szakácscsapatokat nevelt ki.

Hat éven keresztül a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakácsválogatottjának szövetségi kapitányi tisztét töltötte be. Egyszerre volt nagy tudású szakács és nemzetünkért, nemzetünk gasztronómiájáért aggódó elkötelezett magyar ember. 

Számos nemzetközi szakmai kitüntetés birtokosaként mindig is azt vallotta: számára hivatása gyakorlásának minden percében az a legfontosabb, hogy a nemzeti konyhánk értékeit képviselje, 

személyes példamutatásával pedig az ifjabb nemzedékek számára példakép volt. Haláláig a Minőségi Borok Ételek – MBÉ – asztali örömök magazin szerkesztőbizottságának elnöke volt.