Míg tart a szilva szezonja, érdemes kihasználni, hogy frissen, a fáról szedhetjük le a gyümölcsöt. Ha nincs olyan szerencsénk, hogy áll szilvafa a kertben, a piacok standjairól akkor is beszerezhetjük a lila gyümölcsöt. Önmagában és turmixként is finom, a szilvás pitéről nem is beszélve! Mi most azonban szilvás lepényt fogunk készíteni, ami ugyanúgy levesz majd a lábunkról. A család biztosan repetáért könyörög majd, úgyhogy érdemes több adagot készíteni.

Szilvás desszert gyorsan és egyszerűen. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Szilvás lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 120 ml tej
  • 1 teáskanál aktív száraz élesztő
  • 4 evőkanál nádcukor
  • 250 g liszt
  • 30 g vaj, szobahőmérsékleten
  • 1 csipet só

Hozzávalók a feltéthez:

  • 400 g szilva
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál nádcukor

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a tejet, a vajat, és dolgozzuk jól össze.
Akkor jó, ha gyúrható tésztát kapunk.
Ha túl száraz a tészta, adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túlságosan nedves, akkor lisztet.
Gyúrjuk labdává a tésztát, fedjük le, és hagyjuk pihenni egy órán át.
Míg várjuk, hogy a tészta megkeljen, mossuk meg, magozzuk ki, és negyedeljük a szilvát.
Amikor a tészta megkelt, melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Zsírozzunk ki egy tepsit, és nyomkodjuk bele a tésztát.
Szórjuk meg a zsemlemorzsával, majd kezdjük el rápakolni a szilvát jó szorosan.
Fontos, hogy kitöltse a tésztalapot.
Végül szórjuk meg fahéjjal és cukorral, majd süssük 30-35 percig.
Tálaljuk tejszínhabbal.