Az édesburgonya egy édes, keményítőtartalmú gyökérzöldség, amelyet az egész világon termesztenek. Több fajtája is létezik – narancssárga, fehér és lila. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban. Amellett, hogy számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk, könnyen beépíthetők az étrendbe.
Kattintson a képre, galéria nyílik az egészségügyi tulajdonságaival!
Hogyan fogyasszuk?
Az édesburgonyát nagyon könnyű hozzáadni az étrendhez: süthetjük, főzhetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, készíthetünk belőle krumplipürét, csipszet, krémlevest stb.
Ha sült édesburgonyát készítünk, szórjuk meg egy kis vaníliával, sokkal finomabb és különlegesebb lesz a végeredmény.
Kiváló párost alkot a csirkével, a grillkolbásszal és a spárgával. Sőt, akár még gyömbéres-édesburgonyás pite is készülhet belőle! Szeretnénk feldobni az édesburgonyapürét? Tálaljuk pekándióval és juharsziruppal. Kiváló alapanyaga a tacónak, és még tócsni is készíthető belőle.
Habcsókos édesburgonya
Hozzávalók:
- 8 édesbugonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál tökös pite fűszer
- egy csipet Cayenne-bors
- egy csipet só
- 2 nagy tojásfehérje
- ½ bögre kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Locsoljuk meg az édesburgonyát olívaolajjal, szurkáljuk be villával és süssük 40-50 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel hosszában, és kaparjuk ki a belsejét.
Tegyük az édesburgonyahéjat egy tepsire, a belsejét pedig keverjük össze a tökös fűszerrel, a borssal és sóval.
Kanalazzuk vissza a tölteléket a bőrbe.
Habverővel verjük habbá a tojásfehérjét, majd dolgozzuk el benne a cukrot.
Az így kapott habot kanalazzuk az édesburgonyára, tegyük az egészet a sütőbe 1-2 percre, amíg a habcsók aranybarna lesz.