A brokkoli és a kelbimbó nemcsak kiváló vitamin- és ásványianyag-források, de olyan tulajdonságokkal is bírnak, amelynek köszönhetően segíthetnek csökkenteni a szívroham és az agyvérzés kockázatát az idő nők körében – állítják a kutatók.

A szívroham és az agyvérzés általában az artériák összeszűkülése, elmeszesedése miatt következik be. Ezt azt jelenti, hogy az erek belső falán lerakódnak a zsírok, mindez pedig befolyással van a test véráramlására.

Forrás: Shutterstock

A British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány elkészítéséhez a kutatócsoport 684 idősebb nyugat-ausztrál nő adatait használta fel. A tanulmány megállapította, hogy azoknak, akiknek a tápláléka több keresztesvirágú zöldséget tartalmaz, kisebb az esélyük az érelmeszesedésre.

Azt tapasztaltuk, hogy azoknak az idősebb nőknek, akik naponta nagyobb mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket (45 g/nap), 46%-kal kisebb az esélyük az érelmeszesedésre, mint azoknak, akik kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyasztanak

– mondta a tanulmány szerzője, Lauren Blekkenhorst a Nyugat-Ausztrália Egyetemtől.

Ez annak köszönhető, hogy a keresztesvirágú zöldségekben bőségesen van K-vitamin, amely segíthet megakadályozni az erek meszesedését.

Ez nem azt jelenti, hogy innentől csak brokkolit, káposztát és kelbimbót kell ennünk. Az általános egészség és jólét érdekében naponta többféle zöldséget is ajánlott fogyasztani

– jegyezte meg a tanulmány szerzője.

Forrás