A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad. A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.

Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompót készítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk,

ami biztosan tele van vitaminnal, tápanyaggal.

Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma, amely könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba", erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.

Almakompót. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk! Hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.

Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe.

A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni. Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg - szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!

Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe: almás pohárkrémet készít.

Almás pohárkrém Wolf Andrástól

Hozzávalók:

  • 0,5 liter almakompót
  • 2 db friss alma
  • 0,5 liter görög, sűrűbb joghurt
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mandula
  • 10 dkg mogyoró
  • méz

Elkészítés:

Először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd kb. félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.