Joël Robuchon francia szakács, szakácskönyvíró és étteremtulajdonos kétségtelenül beleírta magát a történelembe. Nemcsak azért, mert az Évszázad Szakácsának nevezték, illetve éveken keresztül az ő éttermei rendelkeztek a legtöbb Michelin-csillaggal, hanem mert elkészítette a világ legfinomabb krumplipüréjét, amelyet évek múltán is emlegetnek. A séf már nincs közöttünk, 2018-ban meghalt, de komoly nyomot hagyott a gasztronómiában.

Számos egyedi ételt készített pályafutása alatt, mint a szarvasgombás pite vagy a karfiolkrém kaviárral, a leghíresebb étele mégis az a krumplipüré, amely a párizsi Jamin éttermében elvarázsolta a Michelint.

Selymesen sima, krémes, vajjal készített püré ez, amelyet, aki egyszer megkóstol, sosem feled.

Próbáljuk ki!

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Purée de pommes de terre

Avagy Joël Robuchon híres krumplipüréje.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (Yukon vagy Ratte)
  • 250 g kockára vágott vaj
  • 250 ml tej
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Forraljuk fel az előzetesen jól megtisztított burgonyát sós vízben, főzzük 25 percig.
Hagyjuk kihűlni, utána hámozzuk meg.
Tegyünk félre egy keveset a burgonya vízéből, keverjük hozzá a tejet, és lassan melegítsük fel.
Törjük át a krumplit egy szitán, majd tegyük tapadásmentes serpenyőbe, és pirítsuk 5 percig.
Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vajat.
A keverésre nagyon figyeljünk, ne hagyjuk abba, mert ettől lesz olyan krémesen lágy.
Amikor az összes vaj belekerült, lassan adagoljuk hozzá a tejet folyamatos keverés mellett.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Szűrjük át még egyszer, és már tálalhatjuk is.

Forrás