A forralt bor egyik alapanyaga igazi csodafűszer

fűszerek a konyhában
A szegfűszeg a gyümölcsös ételek és a desszertek fűszere
Vágólapra másolva!
Vannak olyan fűszereink, amelyek nemcsak ízükkel és illatukkal varázsolnak el minket, de még számos egészségügyi előnyük is van. Vegyük például a szegfűszeget, amely az őszi és téli időszak egyik közkedvelt alapanyaga, hiszen a forralt borok elmaradhatatlan fűszere is. Csodákra képes, ami az ételeinket, illetve, ami a testünket illeti.
Vágólapra másolva!

A szegfűszeget az ayurvédikus gyógyászatban használják, kiváló desszertek, italok, édességek megfűszerezésére.

Ugyanakkor emésztési és fogászati problémákra,

illetve afrodiziákiumként is használják mai napig a népi gyógyászatban. Vajon milyen csodás tulajdonsága van még?

A szegfűszeg a gyümölcsös ételek és a desszertek fűszere Forrás: Origo

Jó az emésztésre

A szegfűszeg javíthatja az emésztést, segíthet leküzdeni a puffadást, az émelygést és még az anyagcserére is hatással van.

Szabályozhatja az inzulinszintet

A tanulmányok szerint segíthet a vércukorszint kezelésében, ami a benne lévő eugenol vegyületnek köszönhető.

Még a csontokra is hatással lehet

Kiválóan alkalmas az ízületi fájdalmak enyhítésére és a csontok egészségének javítására. Mindezt úgy, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, javulhat a szervezet ásványianyag-sűrűsége.

Fokozhatja az immunitást

A szegfűszegben lévő eugenol erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, természetes úton tisztítja meg a vért a toxinoktól. A szegfűszeget hozzáadhatjuk a teánkhoz, levesekhez, pörköltekhez.

Enyhítheti a fájdalmat

Az eugenolnak köszönhetően segít enyhíteni a gyulladás okozta fájdalmat. A népi gyógyászatban a fogfájást kezelték szegfűszegolajjal.

Segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében

Csökkentheti a torokfájást és a száraz köhögést. Nátha és megfázás idején bátran készítsünk belőle főzete, fogyasszuk egy kis citrommal vagy mézzel.

Csökkentheti a stresszt

Készítsünk belőle bátran forrázatot, teát, ízesíthetjük kedvünk szerint, de akár párologtathatunk is szegfűszegolajat a stressz ellen.