Ez a múlt hét legsikeresebb receptje

palacsinta
Vágólapra másolva!
A múlt hét szintén eseménydúsan telt. Elkészítettük II. Erzsébet kedvenc palacsintáját, ez lett a legsikeresebb recept az olvasók körében. Kiderült, hogy a petrezselyem több mint fűszer, illetve, hogy télen is ugyanolyan fontos a kellő mennyiségű vízfogyasztás, mint mondjuk nyáron. Megválasztották Magyarország legjobb pálinkáját, laktató olasz levest készítettünk, illetve megtanultuk, hogyan tartsunk rendet a hűtőben néhány egyszerű trükkel. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Együk úgy a palacsintát, mint II. Erzsébet királynő

A palacsinta a királynő egyik kedvenc reggelije, neki azonban egy különleges recept alapján készítik. Ez a recept még 2013-ban került a nyilvánosság elé, azóta pedig vírusként terjedt el az interneten. Ennek mi persze csak örülünk, hiszen ki ne kóstolná meg azt a finomságot, ami elrabolta II. Erzsébet szívét.

A forralt bor egyik alapanyaga igazi csodafűszer

Vannak olyan fűszereink, amelyek nemcsak ízükkel és illatukkal varázsolnak el minket, de még számos egészségügyi előnyük is van. Vegyük például a szegfűszeget, amely az őszi és téli időszak egyik közkedvelt alapanyaga, hiszen a forralt borok elmaradhatatlan fűszere is.

Forrás: Origo

A szegfűszeget az ayurvédikus gyógyászatban használják, kiváló desszertek, italok, édességek megfűszerezésére. Ugyanakkor emésztési és fogászati problémákra illetve afrodiziákiumként is használják mai napig a népi gyógyászatban. Vajon milyen csodás tulajdonsága van még?

7 alapanyag, amit sose tegyünk a turmixgépünkbe

A turmixgép egy könnyen használható eszköz, nem véletlenül szeretjük annyira. Használható turmixok, paszták, szószok és pürék elkészítésére is. Ám körültekintően és elővigyázatosan kell működtetni és használni. Itt van például hét olyan alapanyag, amit nem szabad vagy nem érdemes beletenni.

A világ legjobb krumplipüréje a Michelin-csillagos séftől

Joël Robuchon francia szakács, szakácskönyvíró és étteremtulajdonos kétségtelenül beleírta magát a történelembe. Nemcsak azért, mert az Évszázad Szakácsának nevezték, illetve éveken keresztül az ő éttermei rendelkeztek a legtöbb Michelin-csillaggal, hanem mert elkészítette a világ legfinomabb krumplipüréjét, amelyet évek múltán is emlegetnek.

Forrás: AFP

A séf már nincs közöttünk, 2018-ban meghalt, de komoly nyomot hagyott a gasztronómiában. Számos egyedi ételt készített pályafutása alatt, mint a szarvasgombás pite vagy a karfiolkrém kaviárral, a leghíresebb étele mégis az a krumplipüré, amely a párizsi Jamin éttermében elvarázsolta a Michelint.

Nem tudja, mi legyen ma az ebéd?

A "mit főzzek ma?" kérdés sokak rémálma, mert néha egyszerűen egyetlen jó fogás sem jut eszünkbe. Most azonban ettől nem kell félni, mert ebből a videóból elleshetünk egy szuper, könnyen elkészíthető ötletet.

Le lehet fagyasztani a megmaradt sütőtököt?

Lehet, hogy imádjuk a tököt, de ha túl sokat vásároltunk belőle, képtelenség megenni, mielőtt tönkre menne vagy mielőtt megunnánk. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Forrás: Shutterstock

Semmiképp se hagyjuk kárba menni, hiszen van egy-két módszer a tarsolyunkban a tárolására. Milyen jó lesz a tavasz kezdetén is sütőtökkrémlevest vagy tökös muffint enni!

Nincs jobb kísérője a húsételeknek, mint a savanyított cékla

A minap a nagymamám egy felettébb örömteli kérdéssel állt elő. Készítsen nekünk savanyított céklát egy jó nagy vödörrel? Persze! A mi családunk imádja a céklát, és azt hiszem, ez sok más családdal közös nevező. Szerintem nincs jobb kísérője a húsos ételeknek a savanyított céklánál.

Ezért kell odafigyelnünk a rendszeres vízfogyasztásra télen is

A víz kulcsfontosságú szerepet lát el szervezetünkben: szabályozza a vérnyomást, segédkezik a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok szállításában, közreműködik a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A megfelelő folyadékellátottság ősszel és télen is kihat az agyműködésre, hangulatunkra, valamint szellemi és fizikai teljesítőképességünkre egyaránt, de befolyásolja az immunrendszer működését is.

Forrás: Shutterstock

Az őszi és téli hideg idő fokozza, elsősorban a légzéssel történő vízvesztés mértékét. Folyadékpótlásra a hideg évszakokban is elsősorban az víz ajánlott, ezt színesíthetik a különböző, lehetőleg édesítés nélkül fogyasztott folyadékok, forró italok – mondja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összefoglalója.

6 isteni finom forró ital, amely túlmutat a forró csokoládén

A forró italok nagy népszerűségnek örvendenek az őszi és téli időszakban. Imádunk a szabadban lenni, miközben egy meleg tea vagy forró csokoládé melegíti a kezeinket. Igen ám, csakhogy egy idő után a hagyományos italok unalmassá válhatnak. Ekkor jönnek be az újhullámos finomságok, amelyekből néhányat egy csokorba gyűjtöttünk önnek.

Felejtsük el a szalámis zsömlét: így javítsuk fel a gyerekek unalmas uzsonnáit

Rendkívüli időszakon vannak túl az iskolás gyerekek és a szüleik, hiszen közel féléves távollét után kellett visszatalálniuk a normál iskolaidőszakban megszokott kerékvágásba, vagyis a rohanós hétköznapokba.

Forrás: Shutterstock

Ám érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne változatosabbá és könnyebben összeállíthatóvá tenni az uzsonnás dobozok tartalmát, hogy a gyerekek minél többször válasszák a kiegyensúlyozott étkezést a nassolás helyett.

Őrült konyhai praktikák, mégis jól működnek - videó

Sokaknak vannak nagyon jó ötletei, ha a főzésről vagy a konyhai praktikákról van szó, míg mások távolabb már nem is állhatnának a kreativitástól ezen a téren. Nincs ezzel semmi baj, hiszen szerencsére mindig gazdagodhatunk jobbnál jobb ötletekkel. Vagy éppen őrült, ám működő ötletekkel!

Ezekkel a trükkökkel könnyű rendet tartani a hűtőben

A hűtő az a hely, ahol könnyen eluralkodhat a káosz. Vásárlás után csak bedobáljuk az alapanyagokat, nincs se kedvünk, se energiánk rendszerezni. Sőt, tulajdonképp ötletünk sincs, hogyan tarthatnánk rendet a hűtőben, hogyan rendszerezhetnénk az alapanyagokat vagy teremthetnénk extra helyet. Ebből a videóból azonban elleshetünk néhány nagyszerű trükköt, ami tényleg működik.

Forrás: Shutterstock

Sütőtökkrémleves sáfránnyal, naranccsal és pirított maggal

A sütőtök egy kiváló alapanyag, A-vitaminban gazdag, nagyon finom levest, főételt, tízórait és még desszertet is készíthetünk belőle. Ez a krémes, sáfránnyal és naranccsal ízesített leves jó érzésekkel tölt el egy hideg, borongós napon. A tök jellegzetes aromája keveredik a sáfrány földes ízével és a narancs fanyarságával.

A petrezselyem több, mint fűszer

A petrezselyem egy megosztó gyógy- és fűszernövény: vannak, akik szívesen fogyasztják, míg mások nem kedvelik. Pedig milyen jól feldobja a salátákat és a turmixokat! Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hiszen számos egészségügyi előnnyel jár a fogyasztása. Nézzük meg a petrezselyem táplálkozási profilját és csodás tulajdonságait.

Forrás: Shutterstock

Vegán táplálkozáson gondolkodik? Segítünk!

A legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk, ha vegán táplálkozásra váltunk, az az, hogy lefektessük az új étrendünk alapjait. Ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy sokkal kevesebb lehetőség áll a rendelkezésünkre, holott egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem tudunk róluk. Íme néhány egyszerű javaslat, amely segíthet a régi táplálkozási szokásainkat újra cserélni.

Megvan Magyarország legjobb pálinkája

A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.

Ez az olasz leves olyan laktató, hogy második sem kell mellé

A gazdag levesek, mint a frankfurti vagy a csülkös bableves, azért imádnivalóak, mert egyszerre finomak és laktatóak. A magyar finomságok mellett azonban néha érdemes valami újat is kipróbálni. Ezúttal evezzünk olasz vizekre, és készítsük el a minestrone levest, ami után szintén nem fogjuk igényelni a másodikfélét.