Így készüljünk fel a Márton-napi libasütésre

liba, libahús,ebéd, vacsora
Vágólapra másolva!
Már csak pár nap van hátra november 11-ig, vagyis Márton-napig. Ebben az időszakban a libahús iránti érdeklődés megnövekszik, évről évre egyre többen készülnek libával a Márton-napra. Ehhez hoztunk önnek egy kis segítséget. Ezt a néhány tippet figyelembe véve az ön asztalára is isteni libasült kerül.
Vágólapra másolva!

Mennyi húst vegyünk?

Márton-napon azért eszünk libát a hagyomány szerint, hogy ne éhezzünk egész évben. Az ég óvjon tőle, hogy kivívjuk a népi jóslatok istenének haragját, már indulunk is a henteshez azért a libáért.

Útközben elgondolkodunk rajta, hogy vajon egész libát vegyünk vagy inkább csak libamellet és -combot?

Ha nagy a család, ráadásul éhes is, és nem válogatnak a liba részei között, akkor érdemes egészben sült libát venni. Ám, ha kevesen vagyunk, és tudjuk azt, hogy nálunk inkább a melle húsát szeretik a szárnyasoknak, akkor egyértelműen felesleges egész libát sütni.

Szóval ebben a kérdésben hagyatkozzunk bátran az ízlésekre, így biztosan nem lövünk mellé.

Fontos továbbá, hogy mindig megbízható forrásból vásároljuk a húst, és jól ellenőrizzük le a színét, a szagát és az állagát!

Libasült Forrás: Shutterstock

Mit kell tudni a libáról?

A húsa sötétebb színű, zsírosabb, jellegzetes illattal rendelkezik, ezért érdemes hideg vízbe áztatni használat előtt, majd jól befűszerezni. Az egész libát egyébként is fontos jól átmosni, átöblíteni, főleg a belsejét. Plusz, ha egészben sütjük,

mindenképp pácoljuk be, így lágyabb lesz a húsa.

Ha azonban mellet vagy combot vásároltunk, akkor is érdemes elgondolkodni a pácoláson. A libához jól illenek a következő fűszerek: majoranna, rozmarinkg, kakukkfű, petrezselyem, szerecsendió, és persze ne feledkezzünk meg a sóról és a borsról se

Még ízletesebb lesz a hús, ha alacsony hőfokon tovább sütjük. Ez akár 140 vagy 120 fokot is jelenthet, viszont így a sütési idő akár 3 órára is hosszabbodhat.

Milyen köret dukál a liba mellé?

A lila káposzta elengedhetetlen! A liba nagyon finom krumplipürével, főtt krumplival vagy rizzsel és salátával is, de a lila káposzta visz mindent.

Ha töltött libában gondolkodunk, akkor a rizs mindenképp egy jó alapanyag, illetve ne feledkezzünk meg az aszalt gyümölcsökről sem.

Aszalt szilvával például nagyon finom! A libamellett szintén süthetjük káposztával és aszalt szilvával, hogy a család biztosan megnyalja mind a tíz ujját utána.