A gyümölcsök és a zöldségek fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek. A szivárványos étrend betartásával biztosíthatjuk, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjunk, ami hozzájárul az általános jólétünkhöz és egészségi állapotunkhoz. Összeszedtük a legfontosabb információkat a szivárványos étrendről és fontosságáról.
A feldolgozott ételektől eltérően a gyümölcsök és zöldségek összetett szénhidrátokat, rostokat és tápanyagokat tartalmaznak. A legtöbb közülük szuperétel,
alacsony a kalóriatartalma és csak természetes cukrok vannak bennük.
A különböző színű zöldségek és gyümölcsök tápanyagprofilja változó, így kimaxolhatjuk a bennük lévő táplálkozási előnyöket.

Kék és lila alapanyagok
A kék és lila alapanyagok tele vannak antocianinokkal, amelyek természetes növényi pigmentek, tehát ezek adják a színüket. Érdekességük, hogy valójában erős antioxidáns tulajdonságúak, ezért hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában csökkenéséhez.
Mit együnk?
- áfonya
- padlizsán
- szőlő
- szilva
- lila káposzta
- lila édesburgonya
- vörös cikória
Zöld alapanyagok
A zöld színű zöldségek segítenek megőrizni a szem, a csontok és a fogak egészségét. Gazdagok K-vitaminban, amely segíthet meggátolni a véralvadást is.
Általában C- és E-vitaminok is vannak bennük, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.
A zöld zöldségek és gyümölcsök luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a szembetegségek kialakulását.
Mit együnk?
- spárga
- brokkoli
- spenót
- avokádó
- petrezselyem
Narancssárga és sárga alapanyagok
A narancssárga és sárga alapanyagok természetesen gazdagok béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin hatással van a szem, a fogak, a csontok és a bőr egészségére is.
Mit együnk?
- banán
- tök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- narancs
- nektarin
- őszibarack
- édesburgonya
- sárga pritaminpaprika
Piros alapanyagok
A piros alapanyagok, mint például a málna és a cseresznye, tele vannak likopinnal. Ez az antioxidáns az A-vitaminnal, a C-vitaminnal és a rostokkal karöltve
jót tesz a szív egészségének és az általános jólétnek.
Mit együnk?
- alma
- cékla
- cseresznye
- vörös bab
- gránátalma
- málna
- vörös káposzta
- kaliforniai paprika
- vörös grapefruit
- rebarbara
- görögdinnye
- eper
- paradicsom
Fehér alapanyagok
A fehér alapanyagok, mint a körte és a karfiol, tele vannak élelmi rostokkal, segítenek visszaszorítani a rossz koleszterinszintet. Ezenkívül a fehér szuperélelmiszerek jó forrásai az antioxidánsoknak is.
Mit együnk?
- karfiol
- fokhagyma
- póréhagyma
- paszternák
- körte
- fehér hagyma
Szivárványos sült zöldségek
Hozzávalók:
- fél brokkoli, apróra vágva
- 4 sárgarépa, felkarikázva
- 2 kaliforniai paprika, apróra vágva
- fél sütőtök, felkockázva
- 1 lilahagyma, felaprítva
- 3 evőkanál olívaolaj
- egy csipet só és bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Rendezzük a zöldségeket egy sütőlapra a következők szerint: paprika, répa, tök, brokkoli, lilahagyma.
Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal.
Süssük 20-25 percig.