Szivárvány a tányéron: ezért érdemes színes gyümölcsöket és zöldségeket enni

szivárványos étrend, szivárványdiéta
Vágólapra másolva!
A gyümölcsök és a zöldségek fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek. A szivárványos étrend betartásával biztosíthatjuk, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjunk, ami hozzájárul az általános jólétünkhöz és egészségi állapotunkhoz. Összeszedtük a legfontosabb információkat a szivárványos étrendről és fontosságáról.
Vágólapra másolva!

A feldolgozott ételektől eltérően a gyümölcsök és zöldségek összetett szénhidrátokat, rostokat és tápanyagokat tartalmaznak. A legtöbb közülük szuperétel,

alacsony a kalóriatartalma és csak természetes cukrok vannak bennük.

A különböző színű zöldségek és gyümölcsök tápanyagprofilja változó, így kimaxolhatjuk a bennük lévő táplálkozási előnyöket.

Szivárványos étrend a tányéron Forrás: Origo

Kék és lila alapanyagok

A kék és lila alapanyagok tele vannak antocianinokkal, amelyek természetes növényi pigmentek, tehát ezek adják a színüket. Érdekességük, hogy valójában erős antioxidáns tulajdonságúak, ezért hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában csökkenéséhez.

Mit együnk?

  • áfonya
  • padlizsán
  • szőlő
  • szilva
  • lila káposzta
  • lila édesburgonya
  • vörös cikória

Zöld alapanyagok

A zöld színű zöldségek segítenek megőrizni a szem, a csontok és a fogak egészségét. Gazdagok K-vitaminban, amely segíthet meggátolni a véralvadást is.

Általában C- és E-vitaminok is vannak bennük, amelyek csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

A zöld zöldségek és gyümölcsök luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek segíthetnek megakadályozni a szembetegségek kialakulását.

Mit együnk?

  • spárga
  • brokkoli
  • spenót
  • avokádó
  • petrezselyem

Narancssárga és sárga alapanyagok

A narancssárga és sárga alapanyagok természetesen gazdagok béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin hatással van a szem, a fogak, a csontok és a bőr egészségére is.

Mit együnk?

  • banán
  • tök
  • sárgadinnye
  • sárgarépa
  • narancs
  • nektarin
  • őszibarack
  • édesburgonya
  • sárga pritaminpaprika

Piros alapanyagok

A piros alapanyagok, mint például a málna és a cseresznye, tele vannak likopinnal. Ez az antioxidáns az A-vitaminnal, a C-vitaminnal és a rostokkal karöltve

jót tesz a szív egészségének és az általános jólétnek.

Mit együnk?

  • alma
  • cékla
  • cseresznye
  • vörös bab
  • gránátalma
  • málna
  • vörös káposzta
  • kaliforniai paprika
  • vörös grapefruit
  • rebarbara
  • görögdinnye
  • eper
  • paradicsom

Fehér alapanyagok

A fehér alapanyagok, mint a körte és a karfiol, tele vannak élelmi rostokkal, segítenek visszaszorítani a rossz koleszterinszintet. Ezenkívül a fehér szuperélelmiszerek jó forrásai az antioxidánsoknak is.

Mit együnk?

  • karfiol
  • fokhagyma
  • póréhagyma
  • paszternák
  • körte
  • fehér hagyma

Szivárványos sült zöldségek

Hozzávalók:

  • fél brokkoli, apróra vágva
  • 4 sárgarépa, felkarikázva
  • 2 kaliforniai paprika, apróra vágva
  • fél sütőtök, felkockázva
  • 1 lilahagyma, felaprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • egy csipet só és bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Rendezzük a zöldségeket egy sütőlapra a következők szerint: paprika, répa, tök, brokkoli, lilahagyma.
Sózzuk, borsozzuk és locsoljuk meg olívaolajjal.
Süssük 20-25 percig.

Forrás