A Márton-napi liba mellé egyértelműen kell egy isteni finom köret is. Nem kell azon gondolkodnia, mi illik a legjobban a hús mellé, mi hoztunk önnek egy-két ötletet. Ezeket a köreteket nemcsak most, hanem a hétköznapokban is elkészítheti. Érdemes elmenteni a recepteket, jól fognak még jönni, ha nem tudja, mi legyen az ebéd!

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Ízes krumplipüré egy titkos hozzávalóval

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 4-5 evőkanál margarin
  • 200 ml tej vagy növényi ital
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál szerecsendió

Elkészítés:

Pucoljuk meg és vágjuk kockára a krumplit.
Sós vízben főzzük meg.
Törjük össze a krumplit, majd tegyük bele a többi hozzávalót a titkos összetevővel, a szerecsendióval együtt.
Dolgozzuk össze konyhai robotgéppel, hogy krémes legyen.
Tálaljuk a libacomb mellé.

Párolt lilakáposzta őszi fűszerekkel

Hozzávalók:

  • 1 db lilakáposzta
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 db csillagánizs
  • 1 csipet szerecsendió
  • 100 ml vörösbor

Elkészítés:

Pirítsuk meg a zsíron a hagymát, majd keverjük el benne a cukrot.
Amikor karamellizálódni kezd, adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott káposztát és a többi fűszert is.
Öntsük bele a vörösbort, és ha szükséges, öntsük még fel egy kis vízzel.
Pároljuk a káposztát folyamatos kevergetés mellett, míg megpuhul.
Ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, nehogy leégjen.

Puha, zöldséges rizs

Hozzávalók:

  • 1 csomag rizs
  • 500 ml víz
  • 1 db hagyma
  • 2 db répa
  • 200 g konzerv csemegekukorica
  • 100 g konzerv bab
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál ételízesítő

Elkészítés:

Zsíron pirítsuk meg az apróra vágott hagymát.
Amint megpirult, adjuk hozzá a rizst.
Öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt is.
Szórjuk bele a felkarikázott répát.
Amint az alapanyagok megpuhultak, a víz pedig elpárolgott, hozzákeverhetjük a babot és a kukoricát.
Rottyantsuk még össze, majd tálalhatjuk is.