A paszternák egy gyökérzöldség, amelyet évezredek óta termesztenek az egész világon. Könnyen összetéveszthető a fehérrépával, ám a paszternák dundibb és édesebb, mint az unokatestvére. Amellett, hogy egyedi ízt ad az ételeknek, számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása, amelyekről eddig talán nem is tudott. Nemcsak ezeket mutatjuk meg önnek, de még egy extra receptet is hoztunk!
Kattintson a képre, galéria nyílik a részletekkel!
Hogyan fogyasszuk?
Keverjük össze lencsével és gombával, és máris kapunk egy vegetáriánus egytálételt. Pépesíthetjük is, mint a krumplipürét, ízesíthetjük citrommal és gyógynövényekkel.
Jól illik hozzá a feta sajt, a kurkuma és a kömény.
Megsüthetjük sütőben, tálalhatjuk zöldséges ropogósként egy kis öntettel vagy mártogatóssal. Még finomabb, ha mézet csepegtetünk rá sütés előtt.
Készítsünk belőle krémlevest!
Paszternákkrémleves dióval
Hozzávalók:
- 900 g paszternák, felkarikázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál pirított dió
- 4 bögre víz
- 1 zöldségleves kocka
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a felkarikázott paszternákot egy tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és süssük 20-25 percig.
Amint letelt az idő, hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy edénybe, öntsük fel vízzel, morzsoljuk bele a zöldségleves kockáz és közepes lángon kezdjük el megmelegíteni.
Ezen a ponton még ízesíthetjük.
Amint felforrt, pürésítsük egy bitmixerrel, aztán tálaljuk dióval.