Ecetkisokos: a legnépszerűbb ecetek felhasználása a konyhában

alma, almaecet
Vágólapra másolva!
Nagyon sokféle ecet létezik ma már, minden típusnak megvan a maga egyedi ízprofilja és célja – olykor a konyhán kívül is. Az alábbiakban bemutatjuk az ecet bizonyos típusait, és az egyes felhasználási módszereket.
Vágólapra másolva!

Fehér ecet

Általában körülbelül 5-10% ecetsav és körülbelül 90-95% víz keverékéből állítják elő. Ez a fajta ecet az egyik legsokoldalúbb. Intenzív, erős ízű, gyakran használják ketchupkészítéshez, keménytojás-főzéshez és még ahhoz is, hogy a burgonyapüré élénk fehér árnyalatú maradjon.

Ugyanakkor a fehér ecet többnyire kiváló tisztító tulajdonságairól ismert.

Például szódabikarbónával összekeverve habzó oldatot hoz létre, amely hasznos a zsírok és az odasült ételmaradékok eltávolításához az edényekről.

A fehér ecet emellett kiváló univerzális tisztítószer. Keverjük össze vízzel és egy kis illóolajjal egy szórófejes flakonban, és máris használhatjuk akár a konyhában, akár a fürdőszobában.

Almaecet. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Fehérborecet

Ahogy a neve is jelzi, a fehérborecetet erjesztett fehérborból készítik. Az íze enyhébb, mint a fehér eceté és az almaeceté. Gyakran használják salátaöntetekhez, szószokhoz, sőt pácokhoz is.

Balzsamecet

A balzsamecet az egyik legnépszerűbb ecetfajta. Minél öregebb, annál sötétebb a színe, édesebb az íze és sűrűbb az állaga. Összekeverhetjük extra szűz olívaolajjal, így kiváló salátaöntet lehet.

Finom csirkepácot is készíthetünk belőle, és nagyon jól illik a mozzarella sajthoz.

Pezsgőecet

A pezsgőecet fermentált pezsgőből készül, az összes ecettípus közül ennek van a legkönnyebb íze: egyszerre fanyar és édes. Remekül illik a salátákhoz, a sertéshúshoz és a csirkés ételekhez.

Vörösborecet

Vörösborból készítik, ideális salátaöntetekhez, szószokhoz, pácokhoz.

Rizsecet

A rizsecetet vagy a rizsborecetet erjesztett rizsborból készítik. Édes, finom íze van, és a legtöbb ecetfajtához képest kevésbé savas.

Ezt a fajta ecetet leginkább az ázsiai receptekben használják, beleértve a rántást, salátákat, tésztát és még a zöldséges ételeket is.

Almaecet

Az almaecet az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend, mert sokféle felhasználási módja van. Olívaolajjal összekeverve kiváló salátaöntetet kapunk, jól illik a fasírtokba, a garnélához és a burgonyaételekhez is.

Forrás