Szeretem a hagyományos magyar recepteket, de néha olyan jó egy kis kitérőt tenni az újdonságok vagy más nemzetek ételei felé. A minap tökös-almás krémlevest készítettem, ma pedig ismét valami nem mindennapira vágytam. Ekkor jutott eszembe az ikonikus francia hagymaleves, amelyről bár sokszor álmodozom, még egyszer sem kóstoltam. Most ennek is eljött az ideje! Próbálja ki ön is!

Francia hagymaleves. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 6 nagy hagyma, vékony szeletekre vágva
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 húsleveskocka
  • só ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 bögre víz
  • ½ bögre száraz fehérbor
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • reszelt sajt és fokhagymás bagett a tálaláshoz

Elkészítés:

Karamellizáljuk a hagymát olívaolajon.
Adjuk hozzá a vajat, keverjük át, majd szórjuk meg a cukorral és egy kis sóval.
Amikor a hagyma jól megbarnult, akkor van kész.
Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymát, majd a fehérbort.
Öntsük hozzá a vizet, dobjuk bele a babérleveleket, szórjuk bele a kakukkfüvet és morzsoljuk bele a húsleveskockát is.
Forraljuk fel, főzzük 30 percig.
Vegyük ki a babérleveleket, ízesítsük még sóval és borssal.
Kenjük meg a bagettek mindkét oldalát olívaolajjal, majd tegyük a sütőbe 5-10 percre, hogy megpiruljon.
Kivéve a sütőből azonnal szórjuk meg sajttal.
Tálaljuk a levest a pirítóssal, szórjunk bele sajtot is.