Rizs, bulgur, köles. Az én tapasztalatom az, hogy ha csupán sót teszünk ezeknek a gabonáknak a főzővizébe, nem lesz túl ínycsiklandó a végeredmény. Régóta kísérletezem, hogy mivel lehet finomabbá varázsolni őket. Végül a türelem és a kísérletezés meghozta gyümölcsét, tulajdonképpen több lehetőségünk is van, ha ízletesebbé akarjuk varázsolni a rizst, a kölest vagy a bulgurt.
Az egyik módszert, hogy nem sima sót teszünk a vízbe, hanem például vegetát vagy leveskockát. Így
extra ízt adhatunk a rizshez
csupán pár másodperc alatt. Hasonlóan jó választás a zöldtea, amely innovatív módszer a konyhába, ha a gabonefélék elkészítéséről van szó.

Zöldteában nemcsak a rizst főzhetjük ki, hanem például a tésztákat is. Így a zöldteában lévő antioxidánsok belefőnek a vízbe és az alapanyagokba. Így még egy kicsit egészségesebbé is tehetjük ételeinket.
Ugyanakkor tehetünk a rizs vizébe egy kis fokhagymát, illetve friss fűszernövényeket vagy fűszereket.
A főételt is figyelembe véve választhatunk kardamomot, fahéjat, szegfűszeget, kakukkfüvet, de akár csilit is. A lehetőségeink szinte végtelenek.
A már elkészült rizshez is keverhetünk fűszereket, nagyon finom például kurkumával, ami enyhe sárgás színt ad neki. Így tehetjük nagyon könnyen finomabbá a főtt rizsünket.