A könnyű desszertek a győztesek

ünnepi desszertek, karácsonyi desszertek
Csehország – Vánočka: olyan, mint a mi fonott kalácsunk
Vágólapra másolva!
A múlt héten a könnyű desszerteket szerették a legjobban az olvasók, a leggyorsabban elkészíthető desszert kevesebb mint tíz perc alatt került az asztalra. Emellett fehér csokoládés kekszet és fűszeres puncsot is készítettünk, mi így hangolódunk rá a karácsonyra. Kiderült továbbá, hogy újabb sikereket ért el a magyar bor, a céklakrém finomabb, mint a tojáskrém, és hogy számos mítosz kering a gluténérzékenységről. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi elismerést kapott a magyar bor

Újabb elismerést kapott a magyar bor. Ezúttal a Chateau Mate borai nyerték el Jancis Robinson (Master of Wine) nemzetközi borszakértő és publicista, illetve Ned Goodwin (Master of Wine) tetszését.

7 téli gyümölcs, amellyel megerősíthetjük az immunrendszerünket

Noha a téli időszak nem bővelkedik gyümölcsökben, azért akad egy-két finomság a boltok polcain vagy a kamrában, amellyel megerősíthetjük az immunrendszerünket. Nálunk az almatermés nem volt túl gazdag idén, mégis sikerült jó pár almát leszedni és eltenni télire.

Forrás: Thinkstock

A többi téli gyümölcsért persze boltba kell menni, ám elengedhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok pótlása minden időszakban. Összegyűjtöttük a szerintünk legfinomabb téli gyümölcsöket, illetve hoztunk egy turmixreceptet is!

Nyolc perc alatt is készíthetünk különleges desszertet

Gránátalma + étcsokoládé + tengeri só + 8 perc = mesés kis csemegék! Ezek a tökéletes, könnyen elkészíthető falatok biztosan elvarázsolják a családot karácsonykor vagy Mikuláskor. Ez a pompás kis desszert ráadásul nem tartalmaz pluszban hozzáadott cukrot sem.

Fűszeres téli puncs, amely még a forralt bornál is finomabb

Ez a forró ital felmelegíti a szívet és a lelket, szinte elmaradhatatlan része az ünnepi készülődésnek és hangulatnak. Készítsük el már ma, várjuk fűszeres aromákkal a karácsonyt.

Forrás: Shutterstock

A karácsonyi puncsban az a legjobb, hogy csupán tíz percet vesz igénybe az elkészítése. Ráadásul gyönyörű dísze az ünnepi asztalnak. Nagyon finom, könnyen csúszik, ezért érdemes körültekintően fogyasztani.

Fehér csokoládés keksz, ha unja a mézeskalácsot karácsonykor

Sokaknál az ünnepi készülődésből nem hiányozhat a mézeskalácskészítés, mások azonban egy kicsit már unják a feldíszített figurákat. Teljesen érthető, hiszen a mézeskalács akkora szeretetnek örvend, hogy elfeledkezünk róla: számos más keksz és sütemény is van, amely teljessé teheti a karácsonyt. Íme ez a fehér csokoládés keksz, amely szerecsendióval fűszerezve még finomabb.

6 módja a brokkoli felhasználásának, így biztosan nem unjuk meg

Mindenhonnan azt halljuk, hogy együnk több zöldséget. Igen ám, csakhogy néha ötletünk sincs, hogyan. Vegyük például a brokkolit! Tele van C-vitaminnal, rosttal, vassal, kiváló káliumforrás, csodálatos immunerősítő.

Forrás: Shutterstock

Ám amikor az elkészítéséről van szó, leginkább a krémleves és a rakott brokkoli jut eszünkbe. Legalábbis eddig így volt, most azonban összeszedtünk hat izgalmas ételt, amelyben fő alapanyag a brokkoli, és egyáltalán nem unalmas.

Pulykás-áfonyás fagylalt karácsonyra

A Crieff Hydro Hotel és Mackie's vállalat újragondolta a karácsonyi csodát: miért ne lehetne az édeset a sóssal ötvözni, hogy egyetlen falatban megérezhessük a karácsony szellemét?

Miért olyan kiváló reggeli a hash?

A hash egy krumplis, eredetileg húsos étel, amelynek vegán változata is igen elterjedt. Tulajdonképpen összepirított zöldséges egytálételt takar, amely azért kiváló reggeli, mert tele van fehérjével és egészséges szénhidráttal.

Forrás: Shutterstock

Fűszerezhetjük ízlés szerint, és tulajdonképpen az összetevőknek is csak a képzeletünk szabhat határt. Mi most a húsmentes hash receptjét hoztuk el önnek. Készítse el, ha valami laktató és különleges reggelire vágyik!

Ha így zárja vissza a keksz csomagolását, nem puhul meg – videó

Jade Hall nevű TikTok-felhasználó megosztotta, édesapja hogyan oldja meg a keksz visszazárásának problémáját. Valójában sokkal egyszerűbb, mint hinnénk, talán eddig is csak mi bonyolítottuk túl.

Mítoszok és a valóság a gluténérzékenyekről

Nincs nehezebb, mint egy gluténérzékeny rokont megvendégelni, pláne karácsonykor, hiszen mit ér az ünnep bejgli és süti nélkül. A jó hír, hogy a gluténmentes vendégvárás egyszerűbb, mint gondolnánk, viszont van pár tévhit, amit ideje lerombolni, mielőtt nekilátunk a vacsorának.

Forrás: Ed.Haas

Mivel a gluténérzékenység egyre több családban jelent problémát az ünnepi asztaloknál, az Ed.Haas összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket és a legjobb ünnepi megoldásokat, melyeknek köszönhetően kompromisszumok nélkül süthetünk-főzhetünk gluténmentesen.

Fekete retek, a tél csodaszere

A fekete retket Európában és Ázsiában széles körben termesztik. Az őszi és téli időszak csodaszere, a legnagyobb retekfajta, nagyon jól tárolható. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is. Fontos, hogy éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, illetve figyelni kell rá, hogy kinek mennyi az elég belőle, ám kétségtelen, hogy egy nagyszerű alapanyagunk.

Mit adjunk a rizshez, hogy még finomabb legyen?

Rizs, bulgur, köles. Az én tapasztalatom az, hogy ha csupán sót teszünk ezeknek a gabonáknak a főzővizébe, nem lesz túl ínycsiklandó a végeredmény. Régóta kísérletezem, hogy mivel lehet finomabbá varázsolni őket.

Forrás: Shutterstock

Végül a türelem és a kísérletezés meghozta gyümölcsét, tulajdonképpen több lehetőségünk is van, ha ízletesebbé akarjuk varázsolni a rizst, a kölest vagy a bulgurt.

A tojáskrémnél is finomabb ez a szendvicskrém

Mi itthon nem használunk vajat, inkább a házi készítésű krémek hívei vagyunk. Szívesen fedezünk fel új dolgokat, találunk ki új recepteket. Így született meg a céklakrém ötlete is a fejünkben, ami első hallásra talán furcsának hangzik, viszont valójában nagyon finom.

Egy helyen a top 100 magyar termelő

TOP 100 termelő címmel gyűjti össze a legmagasabb minőségű magyarországi alapanyagok előállítóit és beszerzési forrásait a Magyar Konyha legújabb gasztrokalauza. A 136 oldalas, térképpel ellátott kiadvány a magazin most megjelent ünnepi számával együtt érhető el.

Forrás: Shutterstock

Sokoldalú répakenyér reggelire vagy desszertnek

Répakenyeret készíteni nagyon egyszerű, szinte csak répa, tej, liszt, banán, és persze fűszerek kellenek hozzá. Ha szeretnénk még különlegesebbre, tehetünk bele dióféléket. Ugyan mivel lehetne méltóképp köszönteni a decembert, mint egy tepsi répakenyérrel? Készítsük el hozzá a kedvenc forró csokoládénkat, így lesz teljes az élmény.

Minden, amit a mák egészségügyi hatásáról tudni érdemes

A mákot évszázadok óta használják a hagyományos, népi gyógyászatban a fejfájás, a köhögés és az álmatlanság gyógyítására. Amit mi tudunk, az leginkább annyi, hogy isteni vele a bejgli, és hogy a mákos tészta sokkal finomabb cukorsziruppal. Pedig valójában a máknak számos egészségügyi előnye van, amiről eddig talán nem tudtunk.

Csokoládés, mogyorós, ribizlis korongok

Az aszalt ribizli édes, apró, és nagyon jól kiegészíti a mogyoró földes aromáját. Nyilvánvaló, hogy ezt a desszertet ennek a két alapanyagnak a párosa teszi olyan tökéletessé. Az elkészítéséhez sütőt sem kell kapcsolni, ráadásul összesen csak négy alapanyagra van szükségünk hozzá, amelybe már a mogyoró és a ribizli is beletartozik.