A legtöbb karácsonyi vacsorán halászlét és töltött káposztát szolgálnak fel, de napjainkban egyre többen készülnek a hagyományostól eltérő fogásokkal az ünnep alkalmából. Cikkünkben számba vesszük hazánk egyre kedveltebb karácsonyi fogásait, valamint bemutatjuk egy-egy ünnepi sertés- és csirkeétel receptjét is.

Karácsonykor sokan és sokféleképpen készítenek például töltött pulykát, hiszen a pikáns és gazdag töltelék jól harmonizál az ünnepi íz kavalkáddal egy tányéron, de több helyen készül mákos guba is, hiszen a mák gazdagságot hoz a népi bölcselet szerint, sőt előételként a sárgarépa krémleves is sokaknál kap helyet az ünnepi asztalon. Szenteste ma már jól megfér egymás mellett a pulyka, a sertés, a vegetáriánus és a vegán étel is. A sertésből készült ételek kedvelői számára a szűzpecsenye, a baconbe tekert sertéshús, vagy a cordon bleu a leggyakoribb választás, de a csirke is számtalan változatban kerül felszolgálásra karácsonykor. 

Egyre több ünnapi asztalon található meg a szűzérme.Forrás: Ács Bori

Cikkünkben bemutatunk egy-egy gyors, ám különleges sertés-és csirkeétel receptjét, melyekhez feltétlenül a friss, hazai alapanyagok beszerzését javasoljuk.

Baconba tekert szűzpecsenye vörös áfonyás gombaraguval és hercegnő burgonyával

A tartalmas, fűszeres ízekkel teli fogás elkészítési ideje mintegy 50 perc.

Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:

  • 1 kg sertésszűz
  • 20 szelet bacon
  • ízlés szerint paprika, fokhagymapor, só és bors
  • 3 e.k. olaj

A burgonyához:

  • 1 kg burgonya
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 e.k. vaj
  • ízlés szerint só, bors és szerecsendió
  • 3 db tojás

A gombához:

  • 3 bögre erdeigomba-keverék, összevágva
  • olaj a sütéshez
  • 1 kisebb csésze aszalt vörös áfonya
  • só és bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 e.k. étkezési keményítő

Elkészítés:
Keverje el az olajat alaposan a fűszerekkel és kenje be vele a húst! Tekerje be a szalonnaszeletekkel, majd mehetnek is a sütőbe! Öntse alá a fűszeres zsiradékot, süsse negyedórán át 180 fokon, majd fordítson rajta egyet és süsse maximum további 15 percig! A gombákat szedje néhány kanál forró olajra, sózza és borsozza meg, majd 8-10 perc után mehet hozzá a tejszínnel elkevert keményítő is! Keverje meg néhányszor és ha besűrűsödött, adja hozzá az áfonyát és sózza meg egy kicsit, ha még szükséges! A burgonyát főzze meg, majd csináljon belőle egy egyszerű kriplipürét vajjal, tejszínnel, sóval, szerecsendióval és borssal! Ehhez adja hozzá a tojásokat, és ha elkészült, habzsákból nyomjon belőlük a sütőpapírra, majd süsse őket mérettől függően kb. negyedórán keresztül!

Számos háztartásban – a hagyományos ünnepi fogások mellett vagy helyett – új ízek is megjelentek az ünnepi terítéken.Forrás: AFP

Aszalt szilvával és füstölt sajttal töltött csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb csirkemell
  • 2 csomag szeletelt bacon
  • 1 csomag szeletelt füstölt sajt
  • 1 csomag aszalt szilva
  • bors

Elkészítés:
A csirkemelleket néhány órával az elkészítés előtt érdemes fokhagymás tejbe áztatni, majd vágja a húsokat nagyjából 2 cm széles szeletekre! A szeleteket sózza, borsozza majd tegyen mindegyikre 1-1 kisebb darab sajtszeletet és aszalt szilvát, aztán tekerje be baconszalonnával! A csíkokat érdemes hosszában félbe vágni, így gazdaságosabb, de szépen befedi a húsokat. Helyezze jénai tálba a betekert darabokat, tetejét kenje meg kevés olívaolajjal, majd tegye fóliával letakarva az előmelegített sütőbe, és süsse nagyjából 35-40 percig! A végén vegye le a fóliát a tetejéről és pirítsa meg a húst!

Egyre több karácsonyi asztalon található meg a csirkehús.Forrás: Shutterstock

Frissen a legjobb, de hidegtálakhoz tökéletes.
Itt az idő kipróbálni az új ízeket. Keresse fel az önhöz legközelebbi boltok, piacok valamelyikét és szerezzen be friss hazai alapanyagokat, hiszen azok adják az említett fogások sava-borsát!

Magyar Turisztikai ÜgynökségForrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.