Mi imádjuk a sült almát! Folyton azon gondolkodom, hogyan tehetném még feledhetetlenebbé a saját receptemet. Evidens, hogy a dió, a mazsola és a méz nem hiányozhat belőle, na de, ha megspékeljük egy kis vaníliasodóval az egészet, úgy lesz igazán isteni a végeredmény. Készítsük el ünnepvárónak vagy a karácsonyi asztalra!

Sült alma. A kép csak illusztráció!Forrás: shutterstock.com

Fűszeres sült alma

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 200-300 ml tej vagy növényi ital
  • 8 evőkanál méz
  • 8 evőkanál mazsola
  • 8 evőkanál dió
  • 8 evőkanál apróra vágott aszalt gyümölcs, akár többféle
  • 1 csipet vanília
  • 1 mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

Mossuk meg az almákat, majd vágjunk le körülbelül két ujjnyit a tetejükből.
Vegyük ki a magházat, annyit távolítsunk el a húsából, hogy a töltelék beleférjen.
Ügyeljünk rá, hogy az almákat ne lyukasszuk ki.
Kezdjük el melegíteni a tej, a méz, az összetört dió, a mazsola, az aszalt fűszerek, a fűszerkeverék és a vanília keverékét egy lábasban.
Amint felmelegedett, töltsük meg a keverékkel az almákat, tegyük egy tepsire, tegyük rá a levágott tetejüket, csorgassunk még rá egy kis mézet, és süssük 190 fokon 25 percig.
Fogyasszuk magában vagy készítsünk hozzá vaníliasodót.
Ehhez keverjünk össze 4 db tojássárgáját 100 g cukorral, 1 evőkanál liszttel és körülbelül 100 ml tejjel.
Keverjük csomómentesre.
Tegyünk fel főni körülbelül 900 ml tejet, keverjünk el benne 2 csomag vaníliás cukrot.
Ha felforrt, öntsük hozzá a tojásos keveréket, és forraljuk fel újra folyamatos keverés mellett.
Hogy még finomabb legyen 15 g margarint is elkeverhetünk a meleg sodóban.