Mutatjuk a tökéletes, mindenmentes bejgli receptjét

Mákos bejgli Így készítsd el diétásan a legnépszerűbb karácsonyi finomságokat
Vágólapra másolva!
Sokak számára a karácsony egyet jelent a fogásokat érintő kompromisszumukkal, számukra különböző okokból nagy odafigyeléssel kell készíteni az ételeket, de jó hírünk van, hiszen a hagyományos ünnepi desszert, a bejgli ma már néhány egyszerűen beszerezhető alapanyagból könnyedén elkészíthető ún. mindenmentes változatban is.
Vágólapra másolva!

A karácsony gazdag illata mindenki számára ismerős: a frissen reszelt narancs héja, a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a pirított dió, és nem utolsó sorban a fenyő illata az ünnepre hangolódás elengedhetetlen része.

A karácsonyi bejgli készítésének hagyománya hosszú múltra tekint vissza, azonban napjainkban egyre többen készítenék különböző okokból a régi receptek valamelyik alapvető összetevője nélkül a népszerű süteményt.

A cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes sütemény az IR/cukorbeteg diétába is beilleszthető, könnyen és gyorsan elkészíthető a gluténmentes lisztkeverékek nélkül készülő, vegán recept, ily módon

sem az ételallergiásoknak sem a szigorú diétát tartóknak nem kell lemondaniuk az ünnepi bejglizésről,

s a közös főzőcske sem kell, hogy feltétlen cukorsokkot és plusz kilókat jelentsen.

A karácsonyi bejgli készítésének hagyománya hosszú múltra tekint vissza, azonban napjainkban egyre többen készítenék különböző okokból a régi receptek valamelyik alapvető összetevője nélkül a népszerű süteményt. Forrás: Shutterstock

Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ezek a változatok hamarabb keményednek és száradnak, így a fehérlisztből készülő társaikkal ellentétben ezekből nem érdemes túlságosan nagy mennyiséget készíteni.
Cikkünkben két, mindenmentes bejgli elkészítéséhez adunk útmutatást.

Mindenmentes diós bejgli

Hozzávalók 1db kb. 380g-os rúd bejglihez:

A tésztához:

  • 50g mandula liszt
  • 30g tápióka keményítő
  • 60g barna rizsliszt
  • 1 ek. bolhafűmaghéj
  • 10g élesztő
  • 1 kk. cukor (az élesztőnek)
  • 100g növényi tej (2g CH/100ml-rel számoltam)
  • A töltelékhez:
  • 100g dió
  • 2 ek. (kb. 50g) almapüré
  • 1 ek. (házi) baracklekvár
  • késhegynyi stevia por

Elkészítés:
Langyosítsa meg a növényi tejet, majd a cukorral futtassa fel benne az élesztőt! Egy keverőtálban mérd össze a liszteket! A bolhafűmaghéjat is keverje bele az élesztős növényi tejbe, és öntse az egészet a lisztekhez! Dolgozza össze, amíg egy jól gyúrható tésztagombolyagot kap, majd pihentesse 30 percig, addig elkészülhet a töltelék! A diót pirítsa meg száraz serpenyőben, vagy sütőben! Dörzsölje le a héját, majd darálja le, és keverje össze az almapürével, baracklekvárral, steviával! Egy frissen tartó fóliával bevont deszkán nyújtsa ki a tésztát, kenje meg a töltelékkel a tésztával megegyező vastagságban és a fólia segítségével tekerje fel! Szurkálja meg a tetejét villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, majd tegye félre pihenni újabb 30 percre, amíg a sütőt előmelegíti 180 fokra! Süsse alul-felül sütéssel, amíg a teteje aranybarna lesz mintegy 25 percig!

A népszerű ünnepi sütemény ma már a diétázók számára is elérhető. Forrás: Shutterstock

A tészta szénhidrát-tartalma kb. 90g CH összesen, a töltelékkel együtt kb. 115g CH/tekercs, ez kb. 4-5g CH/szelet. Sokakat érint, hogy mivel helyettesíthető a mandula és szükség van-e az élesztőre. A recept mandulaliszt helyett gesztenyeliszttel is működik, valamint élesztő helyett 1/2 kk. szódabikarbóna + 1 kk. almaecet is használható, csak az összegyúrás után egy kicsit tovább kell pihentetni.

Mindenmentes mákos bejgli

Hozzávalók:
A cukor-, tej-, tojás- és gluténmentes mákosbejgli tésztájához szükség lesz:

  • 25 deka rizslisztre,
  • 10 deka olvasztott növényi margarinra,
  • ízlés szerint édesítőszerre,
  • fél csomag élesztőporra,
  • tojáspótló porra,
  • fél deci mandulatejre,
  • és egy nagy csipet sóra.

Elkészítés:
Elsőként készítse el a tojáspótlót a csomagolás leírása szerint egy tojásra. Ezt követően minden alapanyagot öntsön egy tálba, dolgozza össze, majd a tésztánkat folpackba csomagolva tegye fél órára a hűtőbe.
Készítse el hagyományos módon a mákos tölteléket, csak tehéntej helyett mandulatejet használjon! Vegye ki a tésztát a hűtőből, ossza két részre és nyújtsa ki lisztezett deszkán nagyjából 4-5 milliméteres vastagságúra. Halmozza rá és oszlassa el egyenletesen a tölteléket. Tekerje fel óvatosan, a széleket nyomkodja le, majd terítsen rá egy konyharuhát és hagyja pihenni fél óráig.

A bejgli ma már néhány egyszerűen beszerezhető alapanyagból könnyedén elkészíthető ún. mindenmentes változatban is. Forrás: MTI/Balázs Attila

Az idő leteltét követően helyezze a sütőpapírral bélelt tepsibe, tojáspótlóval kenje meg a tetejét, szurkálja meg, hogy ne repedjenek ki a rudak, és előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt süsse készre.
Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.