Vannak, akiknél a mézeskalács teszi teljessé az ünnepet, másoknál viszont az ostoros kalács. Mi azok közé a családok közé tartozunk, ahol mindkét finomság helyet kap az ünnepi asztalon. Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam, és hálás is vagyok érte. Nincs jobb érzés, mint beleharapni a még langyos, puha kalácsba egy forró csokoládé társaságában.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Ostoros kalács

Hozzávalók a tésztához:

  • 600 g liszt
  • 55 g cukor
  • 400 ml tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál olaj
  • egy csipet só
  • 50 g élesztő

Hozzávalók a krémhez:

  • 300 g margarin, olvasztva
  • 170 g cukor
  • 3 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

Keverjük a langyos tejhez a cukrot, futtassuk fel benne az élesztőt.
Keverjük és jól dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit az élesztős tejjel együtt.
A dagasztott tésztát tegyük félre, és hagyjuk a duplájára kelni.
A krém elkészítéséhez keverjük össze a vajat a cukorral és a kakaóporral.
Osszuk fel hat részre a megkelt tésztát, és nyújtsuk ki őket.
Kenjük meg a krémmel, majd tekerjük fel egyesével.
Osszuk ketté, így kapunk 3-3 tésztakígyót.
Jól rögzítsük a végeiket, és fonjuk össze.
Kenjünk meg tojással és süssük aranybarnára 190 fokon.