Vágólapra másolva!
Mi legyen a karácsonyi menü? Sokaknak még a karácsony előtti egy-két napban is ez a kérdés jár a fejükben. Szeretnének valami különlegessel készülni, ugyanakkor nem akarják az egész napot a konyhában tölteni. Érthető, hiszen az ünnep mindenkinek ünnep. Ezért gondoltuk, segítünk! Összegyűjtöttünk három egyszerű köretet, amelyek közül az egyik az örök klasszikus, a francia saláta. Bármely húsos ételhez jól illenek, akár kacsa, liba, pulyka vagy csirke, esetleg hal kerül a karácsonyi asztalra. Már csak a tökéletes sült húst kell megtalálni mellé!
Vágólapra másolva!

Francia saláta

Hozzávalók:

  • 300 g borsó
  • 250 g sárgarépa
  • 2 krumpli
  • 3 alma
  • 3 csemegeuborka ízlés szerint
  • 400 ml tejföl
  • 2 evőkanál majonéz
  • 2 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál cukor
  • egy csipet só

Elkészítés:

Főzzük meg a borsót, a megpucolt, felkarikázott répát és a megpucolt, felkockázott krumplit.
Pucoljuk meg, és kockázzuk fel az almát, illetve a csemegeuborkát is.
Közben keverjük össze a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot és a sót egy tálban.
Forgassuk bele a megfőtt zöldségeket, az almát és a csemegeuborkát.
Kész is!

Fűszeres sült burgonya. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Fűszeres sült burgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 teáskanál kakukkfű
  • 5 szál friss rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

Hámozzuk meg a krumplit, majd tegyük egészben forrásban lévő sós vízbe 5-10 percre.
Szedjük ki, hagyjuk kihűlni és vágjuk félbe.
Közben olajozzunk ki egy tepsit, tegyük bele a krumplikat, a fűszereket és a fokhagymát.
Forgassuk össze az egészet, és süssük meg 180 fokra előmelegített sütőben.
Körülbelül 30 perc alatt aranybarnára pirul.

Sült répa bazsalikommal

Hozzávalók:

  • 1 kg répa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • olaj

Elkészítés:

Mossuk meg, majd hámozzuk meg a répákat.
Daraboljuk fel vékonyan, hosszában.
Pucoljuk meg a fokhagymát.
Egy olajjal kikent tepsin oszlassuk el a répaszeleteket a félbe vágott fokhagymagerezdekkel, jöhet rá a bazsalikom, az oregánó, majd forgassuk át az egészet.
Süssük 190 fokon 45 percig vagy amíg megpuhul és megpirul a répa.