Karácsonyi morzsaparti újragondolva, hogy semmi se menjen kárba

karácsony lsuta menü
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt zsong a ház, mindenki a karácsonyi menü tervezésével és elkészítésével foglalkozik. Sül a pulyka, irdaljuk a halat, közben keverjük a krémet a desszerthez, és még a krumplit is meg kell pucolni a körethez. Így kerül végül többféle hús, köret, desszert és megannyi finomság a karácsonyi asztalra.
Vágólapra másolva!

Ha elszámoljuk az adagokat, könnyen lehet, hogy ránk marad a sok fogás. Karácsony másnapján még nincs is vele baj, rendezünk egy morzsapartit,

meghívjuk megint a családot és elfogyasztjuk a maradékok egy részét.

Még a rákövetkezendő nap is jólesik a töltött pulyka meg a baconbe tekert tarja, de a harmadik napon már kezdjük unni az órákig sütött karácsonyi menünket. Mit tegyünk, hogy ne menjen kárba? Hogy ne kelljen kidobni a maradékot?

A sült húst újragondolhatjuk, lehet belőle húspástétom Forrás: Ács Bori

A karácsonyi menü újrahasznosítása

1. Amit le lehet fagyasztani, bátran fagyasszuk le. Nálunk karácsonykor a töltött káposzta szinte kötelező fogás, viszont a nagy része a fagyasztóban köt ki. Jól fog jönni majd egyszer, amikor nem lesz se időnk, se energiánk főzni.

2. A leves is könnyen lefagyasztható. Porciózzuk műanyag, fagyasztható edényekbe, és mehet a fagyasztóba.

3. A sült húst újragondolhatjuk, lehet belőle húspástétom, fasírt, de akár rakottas is. Sőt, szuper ötlet apróra vágni, majd pékáruba csomagolni és úgy megsütni.

4. A sült krumpliból és a megmaradt krumplipüréből is készíthetünk rakott egytálételt. Sőt, ez utóbbiból akár krumplipalacsinta vagy krumplipogácsa is lehet.

5. A megmaradt kenyérből készíthetünk zsemlemorzsát vagy kenyérpudingot.

6. Ha sok a maradék mézeskalács, már a gyerekeknek sem kell, süthetünk belőle édes kenyeret vagy készíthetünk a felhasználásával trüffelt, keksztekercset és parfét is.

7. A rizsből lehet rakott kelkáposzta, a kalácsból kalácspuding vagy újragondolt aranygaluska.

8. Pörkölt volt a főétel? Nagyszerű! Egy könnyű egytálétel ebben az esetben is szóba jöhet. Ha tésztával ettük, mehet egy jénai tálba, rétegezve, a tetejére sajt, egy kis extra fűszer és máris süthetjük. De akár hortobágyi húsos palacsintát is készíthetünk belőle.

9. Még a bejgli is a nyakunkon maradt? Főzzünk hozzá pudingot, bontsunk fel egy meggybefőttet és a rétegező technikával süssük össze. Így kapunk egy teljesen új fogást. De akár sodót is készíthetünk hozzá, tálalhatjuk azzal.

10. Ha túl sok zsemlét vettünk, azt se hagyjuk kárba menni. Isteni töltött zsömlét készíthetünk belőle!

11. Mi legyen a rántott hússal? Kockázzuk fel, vágjunk hozzá paprikát, uborkát, paradicsomot, sajtot, és már kész is a saláta! Még egy jó fokhagymás öntet a tetejére, és voilá!

12. A töltött csirke vagy más töltött húsok felvágva lehetnek szendvicsek feltétjei egy reggelinél. De akár a házi pizza tetejére is kerülhetnek.

13. Főtt zöldség volt a köret? Már tehetjük is fel a zöldséges vadas mártást!