Gluténmentes karácsony: tippek kezdőknek a gasztrobloggertől

karácsonyi ebéd,
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt hosszú hetekig tervezgetjük, mi legyen a menü, majd ünnepi, tradicionális ételeket készítünk. Az ételérzékenységgel élő emberek ugyanerre vágynak. A gluténérzékenyek számára már a hétköznapi menük elkészítése is sokkal nagyobb tervezést igényel, és a vásárlás közel sem egyszerű. A speciális alapanyagok beszerzése nem oldható meg a sarki kisboltból, előfordul, hogy több üzletet is fel kell keresni, mire mindet megkapnak. A kisebb városokban, falvakban élő emberek gyakran csak webáruházakból tudják beszerezni a sütéshez-főzéshez nélkülözhetetlen, gluténmentes liszteket, hozzávalókat. Mit lehet tenni? Hogyan könnyítsük meg a karácsonyi készülődést? Kohári Éva, gluténmentes gasztroblogger, a Gluténmentes Íz-Lik szerzője a következő tanácsokat adja a karácsonyi menü összeállításához.
Vágólapra másolva!

– kezdi Kohári Éva.

"Viszont a készülődést, a menü megtervezését nekünk jóval korábban érdemes elkezdeni, mint a hagyományos liszttel dolgozó háziasszonyoknak. A legeleső feladatunk összeírni az elkészítendő ételek és sütemények listáját.

Ha van a családban, baráti körben gluténmentes diétán lévő felnőtt vagy gyermek, tartsuk be a konyhai szabályokat és lepjük meg a szeretteinket, barátainkat a legnagyobb ajándékkal: gluténmentes finomságokkal Forrás: Shutterstock

A konyhában gyakorlottan mozgóknak persze könnyebb dolguk van, mint a viszonylag új diétázóknak. Sokan dolgoznak saját, de még többen keresik a jól bevált, kipróbált recepteket. Érdemes egy-egy ételhez, süteményhez több receptet megnézni, alaposan áttanulmányozni, és kiválasztani a számunkra legszimpatikusabbat.

A megfelelő receptek kiválasztása után javaslom, készítsünk bevásárlólistát.

Mivel előfordulhat, hogy egy helyen nem tudunk minden alapanyagot beszerezni, ezért különösen fontos, hogy tudjunk mire támaszkodni. Bosszantó, ha sütés közben vesszük észre, hogy valami lemaradt.

A gluténmentes receptek hozzávalóit nagyon pontosan be kell tartani, ha önkényesen helyettesítjük a liszteket vagy egyéb alapanyagokat, akkor számoljunk az esetleges kudarccal.

Ha mégis előfordul, hogy valami lemaradt, próbáljuk megkeresni a recept íróját, és kérjünk tanácsot, hogy mivel helyettesítük az adott alapanyagot."

Ha beszereztük az összes hozzávalót, indulhat a sütés-főzés.

Bárki el tud készíteni egy mentes menüt?

A nagymama ünnepi ebéddel várja az unokákat, de az unokák közül egy van, aki gluténérzékeny. Ebben az esetben két lehetőség van:

  • a nagyi elkészíti hagyományos módon az ünnepi fogásokat, a lisztérzékeny gyermek anyukája pedig gondoskodik a gluténmentes ételekről, süteményekről és ételhordóban elviszik magukkal.
  • a nagyi mindenki számára gluténmentes ételeket készít, ezzel nagy örömet okoz az összes unokájának és senki nem fogja kirekesztve érezni magát, nem kis terhet levéve az anyuka válláról.

„Egy gluténérzékeny számára nagy boldogság, ha érzi, hogy figyelnek rá. A mindennapokban rengeteg időt kell eltölteni a konyhában. Hiszen magunknak gondoskodunk a péksüteményen át az ebédről, uzsonnáról,

ezeket becsomagolva visszük a munkahelyünkre, a gyerekeink pedig az óvodába, iskolába.

Számomra az egyik legnagyobb ajándék, ha valaki leveszi a vállamról a terhet és átvállalja az ünnepi ételek elkészítését. Ahhoz, hogy ezek az ételek valóban gluténmentesek legyenek, nagyon szigorú szabályokat kell betartani, de ezeket bárki meg tudja tanulni. Így gondos odafigyeléssel a legfinomabb fogásokat készítheti el gluténmentesen.

A gluténmentes konyha alapszabályai:

  • Minden alapanyag, felhasznált élelmiszer garantáltan legyen gluténmentes.
  • A konyhát a főzés előtt gondosan ki kell takarítani, figyelve a legapróbb morzsákra.
  • Alaposan mosogassuk el az edényeket, evőeszközöket és minden konyhai eszközt, amit a főzés és sütés során használni fogunk.
  • Az olyan fa konyhai eszközöket, ami a hagyományos főzés közben érintkezhet normál liszttel (pl. fakanál, vágódeszka, sodrófa) nem szabad használni, mert ezekből a glutént nem lehet teljes mértékben eltávolítani. Használjunk helyette műanyag eszközöket.
  • Tilos olyan kenyérpirítóban gluténmentes kenyeret pirítani, amiben normál kenyér már pirult.
  • Ha főzünk hagyományos és gluténmentes ételt is a konyhában ugyanarra az étkezésre, akkor először célszerű elkészíteni a menteset. Ha ez elkészült, fedjük le, nehogy a szálló liszt gondot okozzon.
  • Egyszerre soha ne főzzünk hagyományos és mentes ételt, mert nagy a hibázás lehetősége. Épp elég egy közös kanállal kavarás a két tésztában és megvan a baj.
  • Nagyon klassz menüt tudunk összeállítani úgy, hogy a liszt elő se kerüljön. Speciális alapanyagok nélkül is készíthetünk fantasztikus ünnepi fogásokat. Biztos vagyok benne, hogy ezzel az érintetteknek sokkal nagyobb örömet lehet okozni, mint bármilyen nagy ajándékkal."

Ha van a családban, baráti körben gluténmentes diétán lévő felnőtt vagy gyermek, tartsuk be a konyhai szabályokat és lepjük meg a szeretteinket, barátainkat a legnagyobb ajándékkal: gluténmentes finomságokkal.