Az avokádó tele van élelmi rostokkal, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy rendkívül egészséges alapanyag, amely jótékony hatással van a szervezetünk egészségére. De vajon hogyan?

Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét – derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából. Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója elmondta, hogy:

Tudtuk, hogy az avokádó növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem, hogyan befolyásolja a bélmikrobák állapotát.

A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap ettek avokádót, nagyobb volt a bélmikrobák száma. A bélmikrobák lebontják a rostokat és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek támogatják a bél egészségét.

Forrás: Shutterstock

A vizsgálatban 163, 25 és 45 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott, ám egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport napi

egy étkezést váltott ki a kutatók által biztosított étellel,

amely tartalmazott avokádót, míg a kontrollcsoport hasonló ételt fogyasztott, de avokádó nélkül. Egyébként mindkét csoport tagjai a szokásos étrendjük szerint táplálkoztak.

Célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint az avokádóban található zsírok és rostok pozitívan befolyásolják a bél mikrobiotáját

– mondja Hannah Holscher, a táplálkozástudományi adjunktus és a tanulmány vezető szerzője.

Az avokádó az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaz. Munkánk azt mutatja, hogy a bél egészségének biztosítását hozzá tudjuk adni az avokádó egészségügyi hatásainak listájához.

Forrás