Ki ne imádná a pihe-puha, habkönnyű farsangi fánkot, amibe beleharapni is egy álom? Emlékszem, gyermekként mindig úgy vártam, hogy fánk legyen az iskolai menzán, mert akkor az volt nekem a legfinomabb. Mindig baracklekvárral adták. Egyszerűen imádtam! Sosem feledem azt az időszakot, noha ma már saját fánkkal ünneplem a farsangot. Nekünk ez a recept vált be a legjobban, nagyon finom fánk készíthető belőle. Persze a régi szokásoktól nehéz megválni, én azóta is csak baracklekvárral eszem szívesen.

Farsangi fánk. A kép csak illusztráció!Forrás: Antal Viktória

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 5 csapott evőkanál cukor + 1 teáskanállal
  • 30 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 4 tojássárgája
  • 70 g olvasztott vaj
  • egy csipet só

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy tálba, majd készítsünk mélyedést a közepébe.
A langyos tejből vegyünk ki egy keveset, keverjük bele a teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk felfutni, majd öntsük a liszthez a maradék tejjel, a cukorral, a sóval, a tojással és a vajjal együtt.
Dolgozzuk jól össze, utána szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel és tegyük félre 1 órára.
Lisztes munkalapon nyújtsuk ki a megkelt tésztát körülbelül egy ujjnyi vastagságúra.
Szaggassuk ki belőle a fánkokat. Ehhez használhatunk egy üvegpoharat is.
Hagyjuk még kelni 30 percet, utána süssük ki forró olajban.
Tálaljuk porcukorral megszórva, ízlés szerint lekvárral.