Gyorsan szeretnénk valami finom péksüteményt az asztalra? Reggelire és vacsorára is kiváló választás a házi kifli, amely olyan egyszerű, hogy még a kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele. Semmi extra alapanyagra nincs szükségünk hozzá, a végeredmény pedig: kívül ropogós, belül puha vajas kifli. Próbálja ki!

Házi vajas kifli
Hozzávalók:
- 600 g finomliszt
- 390 ml langyos tej
- 60 g olvasztott margarin
- 30 g élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 púpozott teáskanál só
Elkészítés:
A cukrot keverjük el egy kis langyos tejben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük hozzá a sót.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és az olvasztott vajat, aztán gyúrjuk össze a tésztát.
Ha a tészta igényli, adjunk még hozzá lisztet.
Tegyük félre kelni fél órára.
Szedjük 5 egyenlő részre, majd formázzunk belőle cipót. Nyújtsuk ki a tésztát, és vágjuk 8 cikkelyre.
A cikkelyeket a szélesebb végétől kezdjük el felhajtani, utána csináljunk belőle kifliformát.
Tegyük a kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket tojással, szórjuk meg nagy szemű sóval és süssük 180 fokon 20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek.