Nekünk a császárzsemle a kedvenc péksüteményünk, innen jött az ötlet, hogy készítek itthon egy adagot. Félve fogtam bele a projektbe, végül azonban rájöttem: kár volt aggódni. A recept nagyon egyszerű, és semmilyen extra alapanyagra nincs szükségünk hozzá. A végeredmény pedig kívül ropogós, belül puha vajas zsemle, ami még önmagában frissen fogyasztva is egy élmény. Azt hiszem, sütnöm is kell még egy adagot. Próbálja ki ön is!

Császárzsemle. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Császárzsemle

Hozzávalók:

  • 260 g liszt
  • 140 ml langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, készítsünk a közepébe egy mélyedést.
A cukrot keverjük bele a tejbe, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Öntsük az élesztőt a liszthez, adjuk hozzá a cukrot és a vajat is, aztán keverjük össze.
Jól gyúrjuk össze a tésztát, aztán tegyük fél 30 percre kelni.
Amint letelt az idő, osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, és formázzunk belőle zsömléket.
Tegyük őket vajjal kikent tepsire, utána vágjuk be a tetejüket kereszt alakban.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20 percre.
Amikor aranybarnára sült, készen van.