Az olasz, sült ziti tészta egy egytálételt takar, amelyben a sajt, a paradicsom és a sonka a fő alapanyag. Mi most a sonkát elhagyjuk ebből a receptből, ám helyettesítjük egy másik szuper alapanyaggal, a gombával. Ez az étel az olasz konyha egyik könnyen és gyorsan elkészíthető fogása, amellyel mi is időt spórolhatunk magunknak.

Csőben sült ziti. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Csőben sült ziti

Hozzávalók:

  • 250 g ziti tészta, hosszú, lyukas, csőalakú tészta
  • 560 g paradicsomszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál paprika
  • 1 csipet füstölt paprika
  • 425 g üveges gomba
  • reszelt sajt
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • friss fűszernövények a tálaláshoz

Elkészítés:

Főzzük meg a tésztát a szokott módon.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Melegítsünk fel egy kis olajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a gombát, a szójaszószt és a balzsamecetet. Pirítsuk 3-5 percig.
Egy tálban keverjük össze a paradicsomszószt a lereszelt fokhagymával, az oregánóval, a hagymaporral, a paprikával és a füstölt paprikával. Sózzuk és borsozzuk, majd keverjük jól össze.
Öntsük a szósz felét egy jénai edénybe.
Tegyük bele a tésztát, rá a gombát, végül jöhet a maradék szósz.
A tetejére reszeljünk annyi sajtot, amennyit szeretnénk, majd süssük 10-15 percig.
Tálaljuk friss bazsalikommal és oregánóval.