Emlékszem, amikor még középiskolába jártam, az épp útba eső pékségből mindig sós perecet vettem. Néha nem bírtam megállni, ezért már útközben beleharaptam. Kívül ropogós volt, belül puha, a sós kéreg pedig nem túl hivalkodó. Nagyon szerettem. Így amikor sós perecet készítek, mindig a középiskolás éveim jutnak eszembe. Önben milyen emlékeket idéz fel?

Sós perec
Hozzávalók a perechez:
- 400 g liszt
- 10 g friss élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 100 ml langyos tej
- 100 ml tejföl
- 60 g vaj
- 60 ml olaj
Hozzávalók a sókéreghez:
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál víz
- fél csapott evőkanál liszt
Elkészítés:
A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk felfutni.
Keverjük bele a vajat, az olajat, a tejfölt, a sót és a lisztet, aztán gyúrjuk tésztává.
Tegyük félre félórára kelni.
Gyúrjuk át a tésztát, utána osszuk 10 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle hurkákat, és hajtsuk perec alakúra.
Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokon süssük 10-12 percig, vagy amíg elkezd megpirulni.
Vegyük ki, és tegyük félre.
Keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet, majd csorgassuk rá a perecekre.
Tegyük vissza sülni 5 percre.
Amint kihűlt, fogyaszthatjuk is!