Emlékszem, amikor még középiskolába jártam, az épp útba eső pékségből mindig sós perecet vettem. Néha nem bírtam megállni, ezért már útközben beleharaptam. Kívül ropogós volt, belül puha, a sós kéreg pedig nem túl hivalkodó. Nagyon szerettem. Így amikor sós perecet készítek, mindig a középiskolás éveim jutnak eszembe. Önben milyen emlékeket idéz fel?

Sós perec. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Sós perec

Hozzávalók a perechez:

  • 400 g liszt
  • 10 g friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 100 ml langyos tej
  • 100 ml tejföl
  • 60 g vaj
  • 60 ml olaj

Hozzávalók a sókéreghez:

  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál víz
  • fél csapott evőkanál liszt

Elkészítés:

A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt.
Hagyjuk felfutni.
Keverjük bele a vajat, az olajat, a tejfölt, a sót és a lisztet, aztán gyúrjuk tésztává.
Tegyük félre félórára kelni.
Gyúrjuk át a tésztát, utána osszuk 10 egyenlő részre.
Sodorjunk belőle hurkákat, és hajtsuk perec alakúra.
Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokon süssük 10-12 percig, vagy amíg elkezd megpirulni.
Vegyük ki, és tegyük félre.
Keverjük össze a lisztet, a sót és a vizet, majd csorgassuk rá a perecekre.
Tegyük vissza sülni 5 percre.
Amint kihűlt, fogyaszthatjuk is!