Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság – jelenthetjük ki a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Most az is kiderült, hogy bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők. De vajon melyek ezek? A Bajor Borház elárulja.

Már az ókori Rómában is itták, végigkísérte a magyar történelmet, és ritkán indulunk vendégségbe anélkül, hogy ne vennénk egy üveggel.

Sokunk előtt mégis a mai napig ismeretlenek a borfogyasztás jótékony hatásai.

Tény, hogy az alkohol nagy mennyiségben sejtméreg, a korlátlan és mindennapos italozás természetesen senkinek sem ajánlható. A kulcs ehelyett a mértékletesség: egy kevés bor elkortyolgatása sok szempontból előnyös a szervezetünk számára.

A vörösborban lévő polifenolok hozzájárulnak a belekben élő mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínűségéhezForrás: Shutterstock

A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nemcsak a vérképződésben segít, de a benne található antioxidánsok védik az érfalat

– mondja Bajor László, a Bajor Borház tulajdonosa.

Szavait egy nemrégiben megjelent tanulmány is igazolja, ami kimutatta: a vörösborban lévő polifenolok hozzájárulnak a belekben élő mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínűségéhez. Ezek az antioxidánsok táplálékkal látják el az emésztésünkben fontos szerepet játszó baktériumokat.

Az alakunknak is jót tesz

A polifenolok további jó tulajdonságokkal is bírnak, így például gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatásuk is közismert. Ám egyikük, a vörös szőlő héjában megtalálható rezveratrol akár az alakunkat is szépítheti.

A rezveratrolnak nemcsak koleszterincsökkentő hatása van, hanem az éretlen zsírsejtek érését is meggátolja. A felesleges zsírszövetet pedig képes barna zsírrá alakítani, aminek a feladata a hőtermelés és a kalóriaégetés. Ilyen módon a fogyókúrához is eredményesen hozzájárulhat.

Mielőtt azonban mindannyian az üveg után nyúlnánk, fontos azt is tisztázni, hogy nem minden borfajta bír előnyökkel a diétában. A legjobbak erre a célra a száraz, vagy legfeljebb félédes borok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak, így kisebb az extra kalóriabevitel.

Emiatt fontos szempont az is, hogy 12,5-13 alkoholfok alatti bort válasszunk.

Nők és férfiak esetében is ajánlható, hogy a napi borfogyasztásuk semmiképpen se lépje túl a 2 decilitert! Ez a mennyiség elegendő, hogy a pozitív egészségügyi hatások érvényesüljenek. Fontos azért természetesen az is, hogy sok borral önmagában nem fogunk lefogyni, elengedhetetlen a megfelelő mozgás és étkezés is.