A narancs mellett a grapefruit a másik legnépszerűbb citrusféle. Édes és keserű jegyeket egyaránt hordoz magában, és számos tápanyag található meg benne. Összeszedtük azokat az érveket, amelyek a grapefruit-fogyasztás mellett szólnak. Ráadásul receptötleteket is hoztunk. A grapefruit nemcsak a friss saláták kedvelt alapanyaga lehet – ennél jóval sokoldalúbb.

Kattintson a képre, galéria nyílik a grapefruit egészségügyi hatásaival!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock

Hogyan fogyasszuk?

Készíthetünk belőle turmixot, kifacsarhatjuk a levét és megihatjuk, hozzáadhatjuk a salátákhoz, illetve kiváló alapanyaga a görög gyümölcslevesnek is. Emellett készíthetünk belőle lekvárt, desszertet, mint például a grapefruitos pavlova torta vagy a grapefruitos palacsinta.

Szuper párost alkot továbbá az avokádóval és a reggeli zabkásába is beledarabolhatjuk.

Elleshetjük az olaszok módszerét is, akik szívesen fogyasztanak lazacot grapefruittal. Ugyanakkor megszórhatjuk egy kis cukorral, gyömbérrel, megsüthetjük, és már kész is az egészséges desszert. Sőt, kandírozott grapefruitot is csinálhatunk. Vagy próbáljuk ki a mákos, grapefruitos kenyeret!

Mindössze a következő hozzávalókra van szükség: 1 bögre lágy vaj, 1 bögre cukor, 3 tojás, ¾ bögre vaníliás joghurt, 3 evőkanál mák, 2 evőkanál grapefruitbél, 1 teáskanál vaníliakivonat, 2 bögre liszt, ½ teáskanál sütőpor, egy csipet só és ¼ bögre grapefruitlé. Keverjük össze a nedves és a száraz alapanyagokat külön-külön tálban, majd a szárazakat dolgozzuk hozzá a nedvesekhez. Öntsük a tésztát egy kivajazott kenyérformába, és süssük meg 180 fokon.

A grapefruitot meg is karamellizálhatjuk kicsit, hogy aztán isteni salátát készítsünk belőle avokádóval és dióval, ám a hagymához és a tojáshoz is jól illik.

De finom krémleves is születhet belőle, amelyhez csak 2 evőkanál vajra, ½ bögre apróra vágott hagymára, ½ bögre grapefruitlére, 3 bögre húslevesalaplére, 1 bögre apróra vágott répára, 1 apróra vágott krumplira, sóra, borsra és ½ bögre tejszínre van szükség.

Egy lábasban a vajon megpirítjuk a hagymát, majd felöntjük a grapefruitlével. Hozzáadjuk a húslevesalaplevet, a répát és a burgonyát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Körülbelül 20-25 percig főzzük, majd turmixgéppel összedolgozzuk. Végül belekeverjük a tejszínt, majd ha újra felforrt, fogyaszthatjuk is grapefruithússal tálalva.

Forrás