A karantén alatt különösen nagy fejtörést okozhat a családoknak a mindennapos sütés-főzés, hiszen a digitális oktatás miatt sok gyermek kiesett a központi étkeztetésből. Minden nap főzni nagyon macerás és időigényes, arról nem is beszélve, hogy komolyabb tervezést igényel, és hamar kifogyhatunk az ötletekből. Sokan esküsznek a rendelésre, az azonban hosszú távon sem a pénztárcákat, sem a környezetet nem kíméli. A Gorenje összegyűjtött 4+1 praktikus tanácsot és ötletet a mindennapos otthoni étkezés könnyebbé tételére, hogy a maximumot hozzuk ki a főzésből.

1. Főzzünk egyszerre több adagot!

Egy egyszerű és nagyszerű megoldás, ha kijelölünk a héten 2-3 napot a főzésre, amikor a többi napra előre is elkészítjük az ebédet. Ilyenkor is törekedhetünk a változatosságra, 

például egy főzeléket különböző feltétekkel több napig is ehetünk, 

vagy készíthetünk egyszerre egy nagyobb adag tésztát is, amit egyik nap bolognai szósszal, másik nap akár mákkal vagy dióval tálalhatunk a családnak.

Maradékmentésre és romlás ellen is kiváló taktika, ha az elkészült ételek egy részét lefagyasztjukForrás: Gorenje

2. Használjuk a fagyasztót!

Maradékmentésre és romlás ellen is kiváló taktika, ha az elkészült ételek egy részét lefagyasztjuk. Egy-egy adag fagyasztóból elővett tartalék ebéd életmentő lehet, 

ha éppen nincs időnk vagy energiánk a főzéshez, vagy nincs otthon megfelelő alapanyag. 

A fagyasztás nemcsak főtt ételek esetében praktikus megoldás, hanem péksüteményeket, kenyereket is érdemes lefagyasztani, hiszen így a boltok nyitvatartásától és a kínálatától függetlenül mindig találhatunk otthon friss péksüteményt!

3. Spóroljunk a vízzel!

A megnövekedett főzés miatt a mosogatással töltött idő is növekszik ebben az időszakban. A kézi mosogatáshoz képest tízszer kevesebb vizet használhatunk, ha mosogatógépet választunk az edények tisztításához. Egy jól választott mosogatógép optimalizálja a víz- és energiafogyasztást, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan, kevesebb vízfogyasztással és energiabefektetéssel varázsoljuk tisztává edényeinket. Sőt, ezzel magunknak is spórolunk némi időt.

4. Legyen játék a főzés!

Ha már teljesen kifogytunk az ötletekből, hogy mit lehet minden napra főzni, csináljunk belőle családi játékot! Vonjuk be a gyerekeket az ötletelésbe, az alapanyag-választásba, 

csináljunk családi kvízt a következő heti menü összeállításakor. 

A játékba belevonhatjuk az egészséges táplálkozás fontosságát, a magyaros ételeken keresztül a nemzeti hagyományokat, illetve ezek eredetét.

4+1. Rendeljünk hazait!

Ha esetleg mégis úgy alakul, hogy a rendelést választjuk, rendeljünk olyan helyekről a közelünkben, ami most a pandémia miatt bezárt, és csak a házhozszállításból tud bevételt termelni. Ezzel segíthetjük kedvenc helyeink túlélését, gyorsételek helyett pedig jó minőségű és egészségesebb ebédet rendelhetünk.