A nagymamák aztán tudják, hogyan vegyék le a lábukról a családot. Isteni fogások, desszertek születnek a kezük alatt szeretettel. Talán épp ettől olyan finomak. Nemcsak a több évtizedes tapasztalatukat, hanem a szeretetüket és gondoskodásukat is beleteszik. Lehet, hogy ezt időbe telik ellesni tőlük, ám itt ez a túrós batyu recept, amivel gyakorolhatunk. Egy nagymama átadta tudását, ami az elkészítési módot illeti, ám az érzések batyuba sütését már nekünk kell kitapasztalnunk.

Túrós batyu. A kép csak illusztráció!Forrás: Táfelspicc

Túrós batyu

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 150 ml meleg tej
  • 80 g margarin, olvasztva
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 450 g túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 20 g mazsola
  • 1 csomag vaníliáscukor

Elkészítés:

Egy tálba beleöntjük a lisztet, majd mélyedést készítünk a közepébe.
Beleöntünk 40 ml langyos tejet, beleszórunk egy kis cukrot majd az élesztőt.
Óvatosan keverjük össze, majd hagyjuk felfutni.
Utána tegyük bele a maradék tejet, cukrot, a sót, a tojást és a margarint
Gyúrjuk jól össze, aztán pihentessük 1 órát
Nyomkodjuk szét a túrót egy villával, és keverjük bele a többi hozzávalót.
Arra figyeljünk, hogy előbb verjük fel a tojást.
Dolgozzuk jól össze, aztán tegyük félre.
A megkelt tésztát gyúrjuk át, és nyújtsuk ki.
Vágjuk fel egyforma kockákra (körülbelül 8x8 cm).
Tegyünk a közepére körülbelül 1 evőkanállal a túróból, majd hajtsuk fel a csücskeit, a végén csavarjuk össze.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire.
Készítsük el a többi batyut is, kenjük meg tojással a tetejüket, aztán süssük 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig.
Porcukorral megszórva tálaljuk.