Akár a kenyerünket ízesítjük vele, akár a pácunkat, akár a pizzánkat, tagadhatatlan, hogy az oregánó izgalmas ízutazásra hív minket. Ez egy aromás gyógy- és fűszernövény, amelyet a mediterrán konyhában már régóta használnak. Természetesen frissen fogyasztva a legjobb, nagyon jól illik a bárányhúshoz és a zöldségekhez. Emellett azonban számos egészségügyi hatással is büszkélkedhet.
Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:
Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.
Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.

Támogatja az egészséges szívműködést – Gazdag káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezáltal járul hozzá a szív egészségéhez.
Erősítheti a csontokat – Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint magnéziumot. Mindkét ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez.
Segíthet megszüntetni a székrekedést – Csak főzzünk teát néhány friss oregánólevélből, és igyuk meg. Sőt, akár az üdítőnkhöz is keverhetünk némi friss vagy szárított oregánót.
Megőrzi a bőr egészségét - Karotinoidokat tartalmaz, amelyek jellemzően a narancssárga ételekben találhatók meg, például a sárgarépában és a tökben. Ezek a növényi vegyületek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.
Támogatja az emésztést – Pozitívan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.
Hasznos paraziták ellen – A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az oregánóolaj különösen hasznos az emésztőrendszerben található paraziták ellen.
Cukkinicsónakok
Hozzávalók:
- 3 cukkini félbevágva, kimagozva
- 6 evőkanál pizzaszósz
- reszelt sajt
- 2 teáskanál oregánó
- 1 db hagyma, felkarikázva
- 10-12 db koktélparadicsom, felkarikázva
- 6 olívabogyó, felkarikázva
- só és bors
- extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a cukkiniket egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Kenjük meg a pizzaszósszal, és rakjuk rá a feltéteket: a hagymát, a koktélparadicsomot és az olívabogyót.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg sajttal, majd oregánóval.
Az egész locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 30 percig.
Tálaljuk friss bazsalikomlevéllel.