Az édesburgonya hirtelen lépett be az életünkbe, ám azóta sem távozott. Sőt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend! Még az a hír is járja, hogy egészségesebb, mint a hagyományos burgonya. De vajon igaz ez?
Az édesburgonya-fogyasztás egészségügyi előnyei
Az édesburgonya egy szuperélelmiszer, amely tele van ásványi anyagokkal, rosttal, vitaminokkal és fitotápanyagokkal. Egy közepes méretű édesburgonya 112 kalóriát, 0 g zsírt, 26 g szénhidrátot, 4 g élelmi rostot, 5 g cukrot és 2 g fehérjét tartalmaz.

Emellett a következő tápanyagok vannak még egy közepes méretű édesburgonyában:
- 438 mg kálium
- 32 mg magnézium
- 39 mg kalcium
- 0,8 mg vas
- 3 mg C-vitamin
- 0,3 mg B6-vitamin
Az egészséges rostok miatt hozzájárul a rossz koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a benne lévő káliumnak és magnéziumnak köszönhetően a vérnyomás szabályozásához is. Az édesburgonya továbbá gazdag A-vitaminban, amely a látásra van pozitív hatással.
Az A-vitamin természetes forrásai még:
- sötét gyümölcsök
- tojás
- hal és halolajak
- zöld leveles zöldségek
- máj
- narancssárga és sárga zöldségek
Az édesburgonya egészségesebb, mint a hagyományos?
Ami a burgonyát illeti, az édes és a hagyományos is jó választás, mindössze a tápanyagprofiljuk különbözik. A hagyományos burgonyának magasabb a káliumtartalma,
ám az édesburgonyában több az A-vitamin és az élelmi rost.
Az édesburgonya továbbá több természetes cukrot tartalmaz, amelyet érdemes figyelembe venni – különösen akkor, ha diétázunk. Illetve ennél az alapanyagnál is igaz, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, törekedjünk a változatosságra.
Édesburgonya-krémleves
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- 2 hagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 teáskanál gyömbérpor
- ½ lime leve
- 3 bögre zöldségleves-alaplé
- ½ bögre paradicsompüré
- ¼ bögre friss koriander
- 2 evőkanál juharszirupot
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál ecet (vagy citromlé)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál Cayenne-bors
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Aprítsuk fel az alapanyagokat, majd kezdjük el megpirítani a hagymát olajon.
Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, a fokhagymát és az édesburgonyát is.
Pároljuk tovább.
Szórjuk meg fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és borssal.
Pirítsuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt, az ecetet és a paradicsomot.
Végül öntsük fel az alaplével.
Főzzük addig, amíg az édesburgonya megpuhul, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a lime leve és a juharszirup.
Botmixerrel pürésítsük és tálaljuk földimogyoróval.