6 fokhagymás baki, amit soha többé nem fogunk elkövetni

fokhagyma
Vágólapra másolva!
A fokhagyma szinte egy kötelező alapanyag a konyhában, bármilyen főétel ízesítésére felhasználhatjuk. Mi például imádjuk a fokhagymás kenyeret és a fokhagymás-cukkinis tésztát is. Ám annak ellenére, hogy folyamatos résztvevője a mindennapi ételkészítésnek, bizony vannak olyan bakik, amelyeket gyakran elkövetünk vele. Ezeket szedtük össze, hogy legközelebb ne essünk bele ugyanabba a hibába.
Vágólapra másolva!

1. baki: nem friss a fokhagyma

Az ételkészítés alapszabálya, hogy csak friss fokhagymát használunk. A piacon mindig keressük a világos, sértetlen, kemény fejeket, amelyen a gerezdek szorosan illeszkednek egymáshoz. Ha kézbe vesszük, akkor érezzük,

hogy szilárd és száraz, amilyennek lennie kell.

Azokat a fejeket, amelyeken már megjelent a zöld hajtás, ne vegyük meg! Ezeket a fokhagymákat nem megfelelően tárolták, ezért elkezdtek kicsírázni.

Forrás: Shutterstock

2. baki: rosszul tároljuk

A fokhagymát, száraz, sötét helyen kell tárolni, amit jól átjár a szobahőmérsékletű levegő. A folyamatos levegőáramlás segít megakadályozni, hogy a fokhagyma elromoljon vagy kicsírázzon. Tarthatjuk papír- agy hálós tasakban is száraz helyen. Ám arról se feledkezzünk meg, hogy ha megbontjuk a fejeket, hamarabb tönkre mennek. A hűtés és fagyasztás pedig tönkreteszi a fokhagyma állagát és ízét.

3. baki: időt pazarlunk a hámozással

Ha rengeteg fokhagymát kell meghámoznunk, például ha egész csirkét sütünk, akkor érdemes konyhai trükköket alkalmazni, hogy csökkentsük az előkészítési időt.

Tegyük a szétszedett gerezdeket két keverőtál közé vagy egy befőttesüvegbe, és jól rázzuk össze.

Így gyorsabban megszabadulnak a héjuktól.

4. baki: helytelenül készítjük elő

Amikor a fokhagymát összetörik vagy apróra vágják, felszabadul az allicin nevű vegyület, amely az ízéért és az illatáért felel. Minél tovább aprítjuk, annál több vegyület szabadul fel. Tehát ha csak egy minimális fokhagymás ízt szeretnénk adni az ételünknek, vágjuk picit nagyobb darabokra a gerezdeket, így nem lesz olyan hivalkodó aromája.

5. baki: túlpirítjuk a fokhagymát

Ha először a fokhagymát kezdjük el megpirítani olajon, könnyen odaégethetjük. Érdemes inkább a főzési folyamat során

később hozzáadni az ételhez:

akkor amikor már a többi alapanyag esetleg jól megpirult, és már csak az utolsó simítások hiányoznak. Így a fokhagyma íze kiegészíti az ételt, és nem lesz keserű, mert nem ég oda.

6. baki: helyettesítővel főzünk

Bár több módja is van a fokhagyma helyettesítésének, érdemes a friss fokhagymafejeknél maradni. Egyrészt pontosan tudjuk, mi kerül az ételbe, másrészt a friss fokhagyma ízét semmivel sem lehet maradéktalanul helyettesíteni.

Forrás