Otthon péksüteményeket készíteni egyrészt szórakoztató, másrészt viszont hamar megunhatjuk őket. Vegyük például a kenyér esetét. Könnyű elkészíteni, nem egy rakétatudomány, és szeretjük is, csakhogy egy idő után ugyanaz a recept nagyon lehangolóvá válik. Hiányzik belőle az új íz, a változatosság és a kaland. Ó, pedig hányféleképpen feldobhatjuk a házi kenyeret! Nem is hinné! Ezért gyűjtöttük össze a legfinomabb variációkat – édes és sós változatokat. Csak egy alapreceptre van szükség, a többi már a kreativitásunkon múlik.

Kattintson a képre galéria nyílik!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock

Házi kenyér alaprecept

Ezt az alapreceptet bármikor kiegészíthetjük a galériában említett alapanyagokkal. Csak a képzeletünk szabhat határt a kenyérkészítésnek.

Hozzávalók:

  • 110 ml víz
  • 100 ml tej
  • 375 g liszt
  • 7 g száraz élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 30 ml olaj
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a vizet és a tejet és melegítsük fel.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a cukrot és az élesztőt.
Öntsük hozzá a vizes tejet és az olajat, keverjük össze a kezünkkel. Amint összeállt, kezdjük el gyúrni.
Adjuk hozzá a sót és gyúrjuk át megint a tésztát.
Formázzunk belőle hosszúkás kenyeret és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Szórjuk meg egy kis liszttel, és vágjuk be a tetejét három helyen.
Süssük 30-45 percig, amíg aranybarnára sül.