A póréhagymás krémleves, vagyis a potage parmentier, Franciaországban egy klasszikus fogásnak számít. Végtelen variációi vannak az elkészítésének, csak használjuk a fantáziánkat. Feldobhatjuk levesünket vízitormával, sült póréhagymával, friss fűszernövényekkel, kockára vágott zöldségekkel vagy sült szalonnával. Bárhogy is készítjük, nem fogjuk megbánni.

Póréhagymás krémleves
Hozzávalók:
- 3 evőkanál sózatlan vaj
- 4 póréhagyma, aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve
- 900 g Yukon Gold burgonya, meghámozva, felaprítva
- 3 bögre zöldségleves alaplé vagy víz
- 2 babérlevél
- 3 ág kakukkfű
- 1 teáskanál só és fekete bors
- 1 bögre tejszín
- apróra vágott metélőhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben
Adjuk hozzá a póréhagymát és a fokhagymát, pirítsuk 10 percig folyamatos keverés mellett.
Adjuk hozzá a burgonyát, az alaplevet vagy vizet, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózzuk és borsozzuk.
Főzzük addig, amíg a burgonya megpuhul.
Vegyük ki belőle a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd dolgozzuk össze botmixerrel.
Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és ízesítsük még ízlés szerint.
Díszítsük friss fűszernövényekkel vagy metélőhagymával.