Így tegyünk rendet a kamrában a tavaszi nagytakarítás során

kamra
Vágólapra másolva!
A kamra kitakarítása fárasztó feladat, ugyanakkor nem hagyhatjuk ki a tavaszi nagytakarítás során. Talán fogalma sincs, hol kezdje, ám ezeknek az egyszerű lépéseknek köszönhetően hamarosan tisztábban fog látni. A végeredmény pedig egy olyan tiszta és rendezett kamra lesz, amit még Marie Kondo is megirigyelne.
Vágólapra másolva!

Gondoljuk át a helyiség elrendezését

Mielőtt bármi nagyba fognánk, először gondoljuk át a helyiség elrendezését. Lehet, hogy több extra helyet is nyerhetünk néhány jól elhelyezett polccal. De talán van olyan része a kamrának,

ahová olyan dolgokat zsúfoltunk, amire nincs is szükség.

Nézzük át a helyiséget, és döntsük el, mit szeretnénk megtartani és mit nem. Ha van olyan rész, ahol tudunk helyet felszabadítani, ne habozzunk!

Ha van olyan rész, ahol tudunk helyet felszabadítani, ne habozzunk! Forrás: Shutterstock

Szabaduljunk meg a lejárt dolgoktól

A legjobb döntés, ha elkezdünk mindent kipakolni a kamrából, szortírozunk, és megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amik nem kellenek. Ilyenek lehetnek például a lejárt szavatosságú termékek. A használaton kívüli, régi edények, tárolók, kosarak elengedése is talán nehéz lehet, ugyanakkor szükségszerű.

Engedjük el azt, ami már lejárt, tönkrement, nem okoz örömöt vagy egyáltalán nem is használjuk.

Így garantáltan fogunk tudni helyet felszabadítani a kamrában. És ha ezzel megvagyunk, jöhet a polcok és a szekrények áttörlése, a kamra teljes kitakarítása.

Rendszerezzük az alapanyagokat

Érdemes különböző polcokat különböző alapanyagokkal feltölteni. Például az egyik polcra mennek a tészták, máshová a befőttek, megint máshová a konzervek. Így sokkal átláthatóbb lesz a kamránk. Sőt, tegyük az alapanyagokat, mint a gabonafélék, zab, rizs, liszt vagy cukor,

átlátszó üvegedényekbe.

Vizuálisan is kellemes látványt nyújt így a kamra, ugyanakkor könnyű ellenőrizni a mennyiséget. Ha van kedvünk, címkézzük fel az alapanyagokat, így még egyszerűbb lesz eligazodni közöttük. Még jobb, ha a vásárlási és a lejárati dátumot is feljegyezzük, így nyomon követhetjük a frissességet.

Tartsuk a gyakran használt tárgyakat szemmagasságban

Miközben rendezzük az élelmiszereket, fontos figyelembe venni, hogy a gyakran használt alapanyagokat és tárgyakat tartsuk szemmagasságban. Ez az élelmiszerek esetén azért jó döntés, mert nem mennek kárba.

Biztosan ön is járt már úgy, hogy a kamra kitakarítása során talált olyan alapanyagokat eldugva a sarokba, amelyekről már rég megfeledkezett. Ha jól látható helyen vannak, nem mennek ki a fejünkből, és nem pazaroljuk az élelmiszert.

Használjunk praktikus tárolókat

Gondolunk itt az állványokra, akasztókra, fémkosarakra, amelyekkel könnyű rendszerezni a tárgyakat, alapanyagokat, ráadásul átlátható lesz a helyiségünk.

Szóba jöhet például a forgótálca is, amely egy nagyon kényelmes megoldás a dugig tömött kamrában

Sőt, a polc alatti kosarak is nagyon praktikusak, ha el akarjuk rejteni a ritkán használt tárgyakat vagy eszközöket. Így nem lesznek szem előtt, biztosan nem okoznak káoszt a kamrában.

Tartsuk rendben és tisztán

A kamra egy olyan helyiség a házban, amelyről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Néha csak bedobjuk oda a dolgokat a vásárlást követően, később ebből alakul ki a káosz. Ugyanakkor könnyebb rendet tartani, mint később a káoszt uralni.

Forrás