Imádtuk a három összetevős brokkolis sajtlevest a múlt héten

brokkoli leves, krémleves
Vágólapra másolva!
A múlt héten is bekerülhetett néhány ínyencség a szakácskönyvünkbe, mint a brokkolis sajtleves, a póréhagymaleves, a pirított csicseriborsó vagy a lencsepörkölt. Újabbnál újabb ételekkel gazdagíthatjuk az étrendünket, amelyeket ráadásul nem is nagy ördöngősség elkészíteni. Megnéztük továbbá, miért egészséges a póréhagyma, milyen zöldségeket keressünk tavasszal a piacon és hogyan borzasztotta el a rajongóit Jamie Oliver. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

3 összetevős brokkolis sajtleves

Számos olyan recepttel találkoztam már, amely csupán néhány fő összetevőt ígért, de végül sokkal több minden kellett bele, mint elsőre gondoltam. Na, ez a recept nem ilyen! Tényleg mindössze brokkoli, sajt és hagyma kell hozzá. Negyven perc alatt készen van, és isteni finom!

A közétkeztetés új szabályai

A helytelen táplálkozási szokások negatívan hathatnak egészségi állapotunkra, ezért fontos a tudatos, az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, kiegyensúlyozott étrend kialakítása. A gyerekkori helytelen táplálkozási szokások, az élettani szükségletnek nem megfelelő energiaértékű és tápanyag-összetételű táplálékbevitel megalapozhatják a későbbi felnőtt korban fellépő táplálkozásfüggő megbetegedések kialakulását.

Forrás: Shutterstock

A hazánkban működő közétkeztetési modelleknek kiemelkedő szerepük van a gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésében. Egy gyerek, aki naponta háromszor eszik az iskolában, az általános iskola 8 éve alatt összesen 4320 étkezést fogyaszt el! – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

Ez lett a világ északi féltekének legjobb olívaolaja

A Vanja szlovén étolajat választották az északi félteke legjobb olívaolajának az Olio Nuovo rangos nemzetközi olívaolaj-versenyen Párizsban.

Miért egészséges a póréhagyma?

A póréhagyma méreténél fogva hivalkodónak tűnik, ugyanakkor enyhébb, édesebb ízű, mint a vöröshagyma, főzve is krémesebb az állaga. Tökéletes választás egy egészséges diétában – fogyasszuk nyersen, párolva, sütve stb.

Forrás: Shutterstock

Valójában nem túl népszerű alapanyag, ugyanakkor annál sokoldalúbb. Számos vitamin és ásványi anyag van benne, ezért képes csodákat tenni a testünkkel. Összegyűjtöttük a póréhagyma fogyasztásának legjobb egészségügyi előnyeit.

Itt a tavasz, ezeket az idényzöldségeket keressük a piacon

Egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy az egészséges táplálkozás jegyében inkább az idényjellegű alapanyagok fogyasztására koncentráljunk. Összegyűjtöttük a tavaszi idényzöldségeket és -gyümölcsöket, illetve azokat, amelyek az előző szezonból tárolhatóak.

Mely ételek a legjobbak a tavaszi fáradtság ellen?

Itt a tavasz, ám vele együtt a tavaszi fáradtság is. Hogyan lehet leküzdeni az energiahiányt és a fáradtságot? Szerencsére a helyes táplálkozás mindig segít a probléma kezelésében.

Forrás: Shutterstock

A helyesen kiválasztott, tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Érdemes a következőket bőségesen fogyasztani a tavaszi fáradtság idején.

Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és betegségek hosszú sora között

Kapcsolatot talált a rendszeres húsfogyasztás és a nem daganatos betegségek hosszú sora között egy nagy létszámmal végzett brit kutatás.

Pirított csicseriborsó négy különböző ízben

Ez a gyors és egyszerű pirított csicseriborsó tökéletes választás, ha valami finom és egészséges snackre vágyik. Ízesíthetjük sóval, borssal, de bármilyen fűszernövénnyel is. Ízletes és sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható ropogtatnivalók.

Forrás: Shutterstock

Ezt a póréhagymás krémlevest mindenképp próbálja ki márciusban

A póréhagymás krémleves, vagyis a potage parmentier, Franciaországban egy klasszikus fogásnak számít. Végtelen variációi vannak az elkészítésének, csak használjuk a fantáziánkat. Feldobhatjuk levesünket vízitormával, sült póréhagymával, friss fűszernövényekkel, kockára vágott zöldségekkel vagy sült szalonnával. Bárhogy is készítjük, nem fogjuk megbánni.

Az élelmiszerek 17%-a a szemétben végzi

A világszerte eladott élelmiszer 17%-a a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön bemutatott jelentése szerint.

Forrás: Shutterstock

Készítsen ebből az alapanyagból pörköltet, ha unja a húst

A minap álltam a konyha közepén, és azon gondolkodtam, mégis mi legyen az ebéd. Húsosat már nem akartam készíteni, a rakott tésztát ellőttem a múlt héten, ezen a héten pedig a főzeléket. Aztán rájöttem, hogy van még egy kis lencse a szekrényben, amiből isteni pörköltet lehet készíteni.

Jamie Oliver elborzasztotta a rajongóit ezzel a pizzával

Jamie Oliver és fia, Buddy, együtt szerepeltek a Channel 4 csatornájának Keep Cooking Family Favourites műsorában. Ezúttal egy kolbászos pizzát készítettek, amelyre egy titkos összetevő is került. Ám úgy tűnik, ez az összetevő nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - legalábbis, ami a rajongókat illeti, náluk biztosan nem.

Tudta, hogy készíthet "rizst" ebből a zöldségből?

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a karfiolból készült rizs. Könnyű vele helyettesíteni az unalmas köretet, ráadásul egészséges is. A segítségével több zöldséget építhetünk be az étrendünkbe. Ám van még egy alapanyag, amiből szintén könnyű "rizst" készíteni. Ez pedig nem más, mint a brokkoli. Nézze meg a videót, és készítsen brokkolirizst!