A tavasz beköszöntével nemcsak a természet újul meg körülöttünk, mi is vágyunk egy kis átalakulásra. Nem véletlen, hogy megsokszorozódik a méregteleníteni és fogyni vágyó emberek száma ebben az időszakban. Sokunk azonban ahelyett, hogy körültekintően választaná meg a fogyókúrás módszert – például egy szakember segítségével –, a kézenfekvő divatdiétákhoz nyúl. Pedig ugyanaz a diéta nem segíthet mindenkinek.

Mi a baj a divatdiétákkal?

Az emberek gondolkodás nélkül követik, és fogalmuk sincs róla, hogy egyáltalán megfelel-e nekik. A testünket összességében két rendszer határozza meg. Az egyik az emésztőrendszer, amely a belet és a benne lévő bélbaktériumokat foglalja magában.

A másik az enzimrendszer, amely az emésztést segíti elő.

Minden ember más állapotban van, amikor elkezd egy diétát – akár, ha az enzim- vagy az emésztőrendszert nézzük. De más az egész testünk, a szervezetünk, a munkánk és az életvitelünk. Más élelmiszerektől érezzük jól magunkat, más összetételű étrend való mindenkinek. Ezért nem működhet egyetlen divatdiéta mindenkinél.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Mely a leggyakoribb hiba, amelyet elkövetünk a diéta során?

Az emberek nagy része konkrét céllal kezd neki a fogyókúrának: például 10 kilogrammot szeretnék fogyni 15 nap alatt. És ezért persze mindent meg is tesz.

Ám arról elfeledkezünk, hogy a fogyásnak fokozatosnak és holisztikusnak kell lennie, nem pedig erőltetettnek.

Sokunk még mindig azt hiszi, hogy a koplalás a legjobb módja a fogyásnak, ám ezzel csak sanyargatjuk a testünket. És a drasztikus módszerek nem tesznek jót.

Mire ügyeljünk?

Az első és legfontosabb, hogy vigyázzunk a beleinkre. Fogyasszunk sok rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, esetleg gabonát. Jó hatással lehetnek a beleinkre a különböző gyógynövények és prebiotikus élelmiszerek.

A következő szabály: ne éhezzünk!

Ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy ne együk túl magunkat. Igyekezzünk megtalálni az arany középutat a táplálkozásunkban.

Kialakíthatjuk a saját diétánkat is azáltal, hogy több növényi eredetű és friss alapanyagot fogyasztunk, és feljegyezzük, mi hogyan hat a testünkre. Ha például puffadunk a káposztától, egyelőre ne fogyasszunk belőle.

Ha átreformáljuk az étkezésünket, a testünk és az immunrendszerünk állapota is változni fog. Ezért ügyeljünk rá, hogy a diéta ne legyen egy egész életen át kőbe vésve.

Nyugodtan próbáljunk ki új alapanyagokat, esetleg olyanokat, amelyek régen nem okoztak jó érzéseket a gyomrunkban. Ha biztosra akarunk menni, bizonyos időközönként inkább keressünk fel egy szakembert, és ne vágjunk bele egy újabb divatdiétába - a testünk érdekében.

Forrás